Prima femeie în Cosmos jpeg

Prima femeie în Cosmos

Secolul XX a fost secolul premierelor pentru femei:au căptat dreptul la vot, egal cu al bărbaților;și-au câștigat dreptul la educație și controlul asupra propriilor vieți. Și, nu în ultimul rând, femeile și-au câștigat dreptul de a se pregăti pentru profesii care până atunci erau rezervate bărbaților:avocat, doctor, politician. Apoi, în 1963, o femeie a ajuns acolo unde chiar și bărbații ajunseseră de foarte puține ori:în spațiu.  

Se întâmpla pe 16 iunie 1963:cosmonautului sovietic Valerii Bîkovski, aflat la bordul capsulei Vostok 5, de pe orbita Pământului, i se alătură Valentina Tereșkova, în capsula Vostok 6.

Prezența ei în spațiu se datorează lui Serghei Korolev, conducătorul programului spațial al Uniunii Sovietice. Spre sfârșitul anului 1961, Korolev – omul din spatele succesului sovieticilor în acest domeniu – dorea să mai aducă țării sale gloria unei alte premiere. După ce i-a trimis pe Iuri Gagarin și German Titov pe orbita Terrei, Korolev avea nevoie de un nou element care să mențină supremația Uniunii Sovietice în fața Americii în programul spațial. Ideea sa a fost una foarte simplă:să trimită în spațiu o femeie. Ideea era genială și pentru că avea un potențial propagandistic foarte mare:trimiterea unei femei-cosmonaut în spațiu trimitea mesajul că, în Uniunea Sovietică, egalitatea între sexe nu avea nicio barieră.

Comitetul Central al PCUS a aprobat foarte repede planul lui Korolev, iar în februarie 1962, cinci femei cu experiență în parașutism au format primul grup de antrenament pentru femei-cosmonaut.

Între ele se afla și Valentina Tereșkova, o textilistă pasionată de zbor. Era, în plus, o simpatizantă înfocată a Partidului Comunist. Muncitoare încă de la vârsta de 10 ani, Tereșkova putea deveni, ca Iuri Gagarin înaintea sa, imaginea succesului Uniunii Sovietice. Tereșkova a avut așadar, din start, un avantaj, datorită dosarului ei imaculat. În plus, tatăl ei, sergentul Vladimir, Tereșkov, era un erou de război căzut la datorie în războiul de iarnă cu Finlanda.

Valentina Tereșkova a fost pasionată de parașutism din tinerețe. A făcut cursuri de pregătire la Aeroclubul local și a sărit pentru prima oară cu parașuta în 1959, la vârsta de 22 de ani.

800px rian archive 612748 valentina tereshkova jpg jpeg

Deși Tereșkova a suferit de grețuri și discomfort fizic pe parcursul misiunii, ea a petrecut aproape trei zile în spațiu. Mai mult decât atât, cu un singur zbor, Valentina Tereșkova a înregistrat mai mult timp petrecut în spațiu decât toți cosmonauții americani de până atunci.

Succesul Valentinei Tereșkova a jucat un rol important în mișcarea feministă. Ulterior, ea s-a remarcat ca susținătoare a drepturilor femeilor și a promovării femeii în programele de explorare a spațiului. Cu toate acestea, zborul ei nu a avut nimic de-a face cu mișcarea feministă, ci a fost rezultatul unei decizii politice. De altfel, și decizia de a trimite oameni în spațiu a fost, la urma urmei, tot o decizie politică, menită să asigure Uniunii Sovietice supremația în fața Americii capitaliste.

Deși sovieticii aveau în plan să trimită și alte femei în spațiu, evenimentul se va repeta abia 19 ani mai târziu, odată cu zborul Sventlanei Savițkaia, care ajunge în spațiu pe 25 iulie 1982. 

1983 cpa 5375 1 jpg jpeg