Calendar 14 septembrie: 1472   Ștefan cel Mare s a căsătorit cu Maria de Mangop, a doua soție a domnului Moldovei jpeg

Calendar 14 septembrie: 1472 - Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria de Mangop, a doua soție a domnului Moldovei

📁 Calendar
Autor: Redacția

786 - „Noaptea celor trei califi”: Harun al-Rashid și-a început domnia de calif abbasid după decesul fratelui său, al-Hadi. În aceeași noapte s-a născut fiul său, viitorul calif al-Ma'mun.

1321 - A murit dramaturgul italian Dante Alighieri (n. 1265).

1472 - Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria de Mangop, a doua soție a domnitorului Domnului Moldovei.

După cinci ani de văduvie, Ștefan cel Mare avea să se recăsătorească cu o prinţesă ortodoxă, dintr-o ramură a neamului Paleologilor bizantini, anume familia princiară de Theodoro-Mangop. Pe numele ei Maria Asanina Paleologhina, noua doamnă a Moldovei se înrudea cu ţarii bulgari, dar și cu împăraţii din Trapezunt. Cununia lui Ștefan cel Mare cu Maria Asanina a avut loc în zi de sărbătoare, la 14 septembrie 1472, de Înălţarea Sfintei Cruci, cu dezlegare de la mai-marii bisericii, pentru că era zi de post. Nici această căsnicie nu a fost de durată, Ștefan rămânând din nou văduv după cinci ani de convieţuire cu Maria Asanina.

Prinţesa bizantină a murit la 19 decembrie 1477 și a fost înmormântată la Putna, unde își doarme și astăzi somnul cel de veci. De pe urma acestei relaţii s-au născut doi băieţi, Bogdan și Ilie, dar amândoi au murit la vârste fragede. Despre Bogdan știm cu certitudine că se află înmormântat la Putna, piatra lui de mormânt fiind identificată în necropola domnească. Tot așa, și Ilie trebuie să fi fost înmormântat în aceeași necropolă, chiar dacă mormântul lui nu a fost identificat până astăzi.

1829 - Imperiul Otoman a semnat Tratatul de la Adrianopol cu Rusia, care a pus capăt încheie Războiul Ruso-Turc (1828–1829).

1847 - Statele Unite au ocupat Ciudad de Mexico, în timpul Războiului mexicano-american.

1895 - A fost inaugurat podul peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, cu o lungime de 4.088 metri, proiectat şi construit de inginerul Anghel Saligny. La acea vreme era cel mai lung pod din Europa Continentală şi al treilea pod din lume.


Podul Regele Carol I jpg jpeg

1901 - După moartea lui William McKinley, Theodore Roosevelt a devenit, la 42 de ani, cel mai tânăr președinte al Statelor Unite.

1911 - Prim-ministrul rus Piotr Stolîpin a fost rănit grav într-o tentativă de asasinat și a murit patru zile mai târziu.

1917 - Rusia a fost proclamată oficial republică.

1928 - A fost inaugurată „Crucea Eroilor" de pe Vârful Caraiman din Munții Bucegi, monument închinat eroilor ceferiști căzuți în timpul Primului Război Mondial, construit între anii 1926-1928, din inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I.


Crucea Caraiman   1931 1024x768 0 jpg jpeg

1940 - Regele Mihai I a semnat Decretul regal, prin care statul român a fost proclamat „Stat Național-Legionar”. Ion Antonescu a fost numit „Conducătorul” statului legionar, iar conducătorul Mișcării Legionare, Horia Sima, a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministru secretar de Stat.

1958 - La sfârșitul primei lor întrevederi, președintele Charles de Gaulle și cancelarul federal Konrad Adenauer au hotărât să pună capăt dușmăniei istorice între Franța și Germania.

1960 - S-a constituit „Organizația Statelor Exportatoare de Petrol” (OPEC).

1982 - Actrița americană Grace Kelly, prințesă de Monaco, a murit în urma unui accident rutier (d. 1929).