Calendar 13 noiembrie: 1594   Creditorii turci din București au fost uciși din ordinul lui Mihai Viteazul jpeg

Calendar 13 noiembrie: 1594 - Creditorii turci din București au fost uciși din ordinul lui Mihai Viteazul

📁 Calendar
Autor: Redacția

354 - S-a născut Sfântul Augustin din Hippo (d. 430).

1460 - A murit prințul Henric Navigatorul, patronul exploratorilor portughezi (n. 1394)

1594 - Creditorii turci din București au fost uciși din ordinul lui Mihai Viteazul.

La 13 noiembrie 1594, trupele muntene și ungare de sub comanda lui Mihai Viteazul îi atacă și îi măcelăresc pe turcii din București și pe o serie de creditori turci și de alte etnii. Era semnalul începerii luptei antiotomane. Imediat, Mihai a atacat Giurgiul, unde a cucerit și prădat orașul, fără a lua însă cetatea; Târgul de Floci, Hârșova și Silistra, sediul pașei, au urmat în decembrie și ianuarie, în plină iarnă, când turcii nu erau înclinaţi spre a duce lupte.

În Moldova, trupele comandate de Ștefan Răzvan și trupe de cazaci au asediat fără succes Tighina și au luat Ismailul în primăvara următoare. Replica otomană a venit în anul următor, din două direcţii: o armată otomană dinspre sud, în direcţia Ruse și o hoardă tătară dinspre vest spre Giurgiu. Intenţia lui Mihai de a-i lovi pe otomani peste fluviu a fost zădărnicită de invazia tătară.

După câteva lupte, tătarii au fost spulberaţi la Șerpătești, iar Mihai a trecut fluviul și a atacat trupele otomane la Ruse, în ianuarie, arzând și orașul. Silistra a fost atacată și arsă din nou, alte trupe atacând la Nicopole, Brăila – luată în martie 1595 - , Cernavodă și Turtucaia. Trupe de la Vidin trec fluviul și atacă Craiova, dar valahii trec la rândul lor și pradă în zona Vidin.

1868 - A murit compozitorul italian Gioacchino Rossini (n. 1792).


1907 - Inginerul francez Paul Cornu a reușit primul zbor din lume cu un elicopter. Elicopterul său cântărea 260 de kilograme și s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.


Paul Cornu jpg jpeg

1918 - La sfârșitul Primului Război Mondial, trupele Antantei au ocupat orașul Constantinopol, capitala Imperiului Otoman.

1974 - A murit regizorul italian Vittorio De Sica (n. 1901).

1988 - A murit istoricul și jurnalistul Vlad Georgescu, director al Departamentului românesc al postului de radio „Europa liberă” din München (n. 1937).