Calendar 11 august: 1456   Iancu de Hunedoara a murit de ciumă, în tabăra de la Zemun, lângă Belgrad jpeg

Calendar 11 august: 1456 - Iancu de Hunedoara a murit de ciumă, în tabăra de la Zemun, lângă Belgrad

📁 Calendar
Autor: Redacția

106 - O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atesta că, la această dată, se constituise provincia romană imperială Dacia.

1456 - Iancu de Hunedoara a murit de ciumă, în tabăra de la Zemun, lângă Belgrad.

Iancu de Hunedoara a murit la scurt timp după victoria de la Belgrad, împotriva lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, din cauza ciumei care a cuprins tabăra creștină. A murit un „Atlet al lui Christos”, cum l-au numit toți papii care i-au apreciat meritele în lupta antiotomană. A fost înmormântat în catedrala episcopală din Alba Iulia, unde astăzi mormântul lui este loc de pelerinaj pentru toți cei care îi cinstesc memoria după mai mult de o jumătate de mileniu.

1473 - Bătălia de la Otluqbeli: Șahul azer Uzun Hasan a fost înfrânt decisiv de otomanii conduși de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. 

1690 - Bătălia de la Zărnești: prima victorie otomană după o serie catastrofală de înfrângeri începută cu eșecul celui de-al doilea Asediu al Vienei din 1683.

1914 - Franța a declarat război Austro-Ungariei.

1919 - A fost adoptată constituția Republicii de la Weimar.

1934 - Primii prizonieri federali au fost închiși la Alcatraz, în Statele Unite.

1942 - Actrița Hedy Lamarr și compozitorul George Antheil au patentat un „sistem secret de comunicații”, invenție care a deschis calea tehnologiei comunicațiilor wireless din prezent.

1961 - A murit poetul și matematicianul Ion Barbu - pseudonimul literar al lui Dan Barbilian (n. 1895).

1999 - Ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX a fost vizibilă în România.