Calendar 5 iunie: 1967   A început războiul de șase zile jpeg

Calendar 5 iunie: 1967 - A început războiul de șase zile

📁 Calendar
Autor: Redacția

774 - După înfrângerea longobarzilor, Carol cel Mare s-a proclamat „Rex Francorum et Langobardorum“ („Rege al francilor și longobarzilor”).

1446 - Dieta Ungariei l-a ales pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general.

1723 - S-a născut economistul scoțian Adam Smith (d. 1790).

1779 - S-a născut cărturarul iluminist Gheorghe Lazăr (d. 1823).

1859 - S-a născut actorul Constantin I. Nottara (d. 1935).

1878 - S-a născut revoluționarul mexican Pancho Villa.

1935 - Corneliu Zelea Codreanu a înființat Partidul „Totul pentru Țară", expresia politică a Mișcării Legionare.

1937 - Lucian Blaga a rostit discursul de recepție la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc”.

1947 - A fost făcut public planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA. Planul prevedea ajutorarea țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al Doilea Război Mondial.

1967 - A început războiul de șase zile:  Forțele aeriene israeliene au lansat atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

În iunie 1967, Israelul a declanşat un atac fulgerător asupra Egiptului şi Siriei, obţinând o victorie zdrobitoare în doar şase zile.  

Mulţi lideri arabi declaraseră, în diferite circumstanţe, că obiectivul lor era alungarea evreilor din Palestina, însă atunci când liderul egiptean Gamal Abdel al Nasser, cu prestigiul pe care îl avea, a declarat că ţara sa urmărea nici mai mult, nici mai puţin decât lichidarea statului Israel, impactul a fost cu totul diferit. În general, specialiştii apreciază că izbucnirea Războiului de şase zile, în iunie 1967, a fost rezultatul unui lung şir de greşeli făcute de Nasser. În special două dintre acestea au fost de natură să-i convingă pe israelieni că Nasser vorbea serios atunci când se referea la lichidarea Israelului.

Astfel, în luna mai 1967, în urma unor informaţii referitoare la potenţiale concentrări de trupe israeliene la graniţa cu Siria, Nasser a luat decizia de a închide prin mijloace militare Golful Aqaba, ceea ce a provocat mari pierderi economice Israelului, multe din rutele sale comerciale trecând pe acolo. Ulterior, Nasser a solicitat retragerea trupelor UNEF staţionate în Peninsula Sinai. Acestea erau contingente sub egida Naţiunilor Unite care staţionau în zona graniţei dintre Egipt şi Israel cu scopul menţinerii păcii. Pentru israelieni, retragerea trupelor UNEF – care staţionau acolo cu acordul Egiptului – a fost un semn că Nasser se pregătea de luptă.

În aceste condiţii, Israelul a lansat pe 5 iunie 1967 un atac fulgerător asupra Egiptului, lovind pe calea aerului baze militare şi mai ales aeroporturi, cu scopul de a-i paraliza capacitatea de apărare. Lovituri similare au urmat împotriva Siriei, iar israelienii au obţinut o victorie totală împotriva adversarilor, nimicind practic forţele armate ale Egiptului în doar şase zile. 

1968 - Senatorul american Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, a fost împușcat la „Ambassador Hotel" în Los Angeles.

1973 - Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros.