Calendar 3 noiembrie: 1957   Cățelușa Laika a devenit prima ființă vie care a zburat pe orbita Pământului, bordul navei Sputnik II jpeg

Calendar 3 noiembrie: 1957 - Cățelușa Laika a devenit prima ființă vie care a zburat pe orbita Pământului, bordul navei Sputnik II

📁 Calendar
Autor: Redacția

1493 - Cristofor Columb a descoperit Insula Dominica în Marea Caraibilor.

1852 - S-a născut împăratul Meiji, de numele căruia se leagă modernizarea Japoniei (d. 1912).

1905 - Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei a semnat decretul de amnistie pentru deținuții politici.

1918 - A fost semnat armistițiului între Imperiul Austro-Ungar și puterile Antantei.

1935 - Întoarcerea regelui George al II-lea la tron a pus capăt primei Republici grecești.

1954 - În Japonia, a avut loc premiera primului film din seria „Godzilla”.


1954 - A murit pictorul francez Henri Matisse (n. 1869).

1957 - Cățelușa Laika a devenit prima ființă vie care a zburat pe orbita Pământului, bordul navei Sputnik II.

Numită inițial Kudeavrka, nume a cărei semnificație este „Micuța Creață”, Laika a fost „botezată” după termenul rusesc pentru verbul a lătra. Găsită pe străzile Moscovei, Laika, cățelușa fără stăpân, îndeplinea toate criteriile candidatului ideal. La vremea respectivă, savanții din U.R.S.S. erau în căutarea unui mamifer viu, fotogenic și docil. Pe lângă acestea, Laika a fost selecționată deoarece a dat dovadă și de inventivitate. Despre ea se spune că avea întotdeauna o „privire curioasă”.

Cățelușa a fost antrenată alături de alți câini și a fost aleasă pentru a ocupa locul disponibil pe Sputnik 2, satelit care nu a fost proiectat pentru a se întoarce. Din cauza faptului că Sputnik 2 nu a fost proiectat cu scopul să o aducă pe Laika înapoi pe Terra, aceasta a decedat rapid. Ceea ce savanții nu au luat în considerare, a fost faptul că după a noua rotație în jurul Pământului, temperatura din interiorul capsulei s-a ridicat la peste 40 de grade Celsius, iar Laika a murit neașteptat de repede.

Despre Sputnik 2 se cunoaște faptul că s-a dezintegrat în atmosferă pe data de 14 aprilie 1958, moment în care cățelușa care se afla la bord murise cu aproximativ 5 luni în urmă.16 august 1960 reprezintă o dată care marchează un eveniment important cu un final fericit: două cățelușe trimise în spațiu ajung în viață pe Pământ. Acesta a fost momentul care a deschis calea spre realizarea zborului în spațiu din data de 12 aprilie 1961 a lui Iuri Gagarin.

1970 - Salvador Allende a fost ales președinte al statului Chile.

1970 - A murit Petru al II-lea, ultimul rege al Iugoslaviei, nepot al Regelui Ferdinand al României și al Reginei Maria (n. 1923).

1992 - Bill Clinton a devenit al 42-lea președinte al Statelor Unite.

2005 - Rămășițele pământești ale lui Nicolaus Copernic au fost descoperite într-o catedrală din Polonia.