3 noiembrie 2017– comemorarea unei eroine sovietice jpeg

3 noiembrie 2017– comemorarea unei eroine sovietice

În urmă cu 60 de ani, pe 3 noiembrie 1957, la ora 05:30, decola cel de-al doilea satelit artificial, Sputnik 2, la bordul căruia se afla Laika. Una dintre cele mai cunoscute cățelușe la nivel internațional, Laika a fost comemorată cu ocazia a 60 de ani de la momentul în care a fost trimisă în Cosmos de către cercetătorii sovietici.

Povestea unei eroine

Numită inițial Kudeavrka, nume a cărei semnificație este „Micuța Creață”, Laika a fost „botezată” după termenul rusesc pentru verbul a lătra. În vârstă de 3 ani, Laika este prima ființă care a murit în afara Pământului.

Găsită pe străzile Moscovei, Laika, cățelușa fără stăpân, îndeplinea toate criteriile candidatului ideal. La vremea respectivă, savanții din U.R.S.S. erau în căutarea unui mamifer viu, fotogenic și docil. Pe lângă acestea, Laika a fost selecționată deoarece a dat dovadă și de inventivitate. Despre ea se spune că avea întotdeauna o „privire curioasă”. Cățelușa a fost antrenată alături de alți câini și a fost aleasă pentru a ocupa locul disponibil pe Sputnik 2, satelit care nu a fost proiectat pentru a se întoarce.

Din cauza faptului că Sputnik 2 nu a fost proiectat cu scopul să o aducă pe Laika înapoi pe Terra, aceasta a decedat rapid. Ceea ce savanții nu au luat în considerare, a fost faptul că după a noua rotație în jurul Pământului, temperatura din interiorul capsulei s-a ridicat la peste 40 de grade Celsius, iar Laika a murit neașteptat de repede.

Reacțiile

Provocarea de a trimite o ființă vie în spațiu se integra în logica cursei spațiale dintre S.U.A. și U.R.S.S. Astfel, deoarece principalele mize erau cele politice, problemele etice nu au fost dezbătute în primă fază în spațiul public. Totuși, pe plan internațional s-au organizat proteste împotriva violenței  asupra animalelor în momentul în care U.R.S.S. a anunțat că misiunea va avea loc, iar la bordul satelitului se va afla un câine.

Deoarece se cunoștea faptul că Sputnik 2 nu era construit să o înapoieze pe Laika, numeroase dezbateri au avut loc pe subiecte precum protecția animalelor. Proteste au avut loc în fața Ambasadelor Uniunii Sovietice de pe teritoriile altor state, dar nu și pe teritoriul U.R.S.S. În timpul acestora, posturile de radio sovietice informau populația că Laika se află într-o stare de sănătate foarte bună.

Timp de foarte mulți ani, Moscova a susținut că Laika a fost otrăvită cu o substanță aflată în hrana primită pentru a nu suferi o moarte dureroasă și pentru a „calma” opinia publică. Reacțiile din partea sovieticilor au apărut abia după căderea blocului comunist când o parte dintre savanții care au participat la trimiterea Laikăi în spațiu și-au exprimat regretele.

Schimbarea

Despre Sputnik 2 se cunoaște faptul că s-a dezintegrat în atmosferă pe data de 14 aprilie 1958, moment în care cățelușa care se afla la bord murise cu aproximativ 5 luni în urmă.

16 august 1960 reprezintă o dată care marchează un eveniment important cu un final fericit: două cățelușe trimise în spațiu ajung în viață pe Pământ. Acesta a fost momentul care a deschis calea spre realizarea zborului în spațiu din data de 12 aprilie 1961 a lui Iuri Gagarin.

Cățelușa Laika, orfana luată de pe străzile Moscovei, a rămas în memoria întregii planete ca o eroină.