Calendar 28 decembrie: 1895   În cafeneaua „Grand Café” din Paris a avut loc prima proiecție de film realizată de frații Lumière jpeg

Calendar 28 decembrie: 1895 - În cafeneaua „Grand Café” din Paris a avut loc prima proiecție de film realizată de frații Lumière

📁 Calendar
Autor: Redacția

1065 - A fost inaugurată Catedrala Westminster din Londra, construită de Eduard Confesorul.

1612 - Planeta Neptun a fost observată pentru prima dată de către Galileo Galilei, dar a fost catalogată ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi considerată o nouă planetă a sistemului solar.

1836 - Spania a recunoscut independența Mexicului.

1856 - S-a născut fostul președinte american Woodrow Wilson (d. 1924),

1879 - Podul Tay din Dundee, de aproape 2 mile lungime, la acea vreme cel mai lung pod din lume, s-a prăbușit în timp ce un tren îl traversa, ucigând 75 de oameni. Prăbușirea podului din Scoția, la doar 19 luni de la inaugurare, a șocat Anglia victoriană.


Original Tay Bridge before the 1879 collapse jpg jpeg

1895 - În cafeneaua „Grand Café” din Paris, a avut loc prima proiecție de film pentru publicul larg, realizată de frații Lumière.

În 1894, Antoine Lumière, un mare industriaș francez din Lyon, a participat la o expoziție de Kinetoscope a lui Thomas Edison la Paris. După întoarcerea sa la Lyon, el le-a arătat fiilor săi, Auguste și Louis, invenția lui Edison, sugerându-le să încerce să dezvolte o alternativă mai ieftină la dispozitivul de vizionare a peliculei de film. În timp ce kinetoscopul putea fi folosit de către o singură persoană, Antoine le-a cerut lui Auguste și lui Louis să lucreze la o modalitate de a proiecta filmul pe un ecran, unde mulți oameni puteau să-l vadă în același timp.

Rezultatul este inventarea din 1895 a cinematograful, ceea ce numim astăzi cinema. Buni cunoscători ai orașului Lyon și ai comercianților de țesătorie fină, sunt inspirați în a integra mașina de cusut. Conștienți de unicitatea invenției lor, o păstrează un secret, invitând doar câțiva oaspeți să vadă primele filme. În martie 1895, în Paris sunt organizate proiecții despre care toată lumea le vorbește, dar pe care puțini le pot vedea. Cei norocoși pot admira filmele precum La Sortie des usines Lumière, Débarquement du congrès de photographie à Lyon, dar și filme umoristice precum L’Arroseur arrosé sau contemplative ca La Mer. Prima proiecție pentru publicul larg a avut loc la 28 decembrie 1895, în cafeneaua „Grand Café” din Paris.

1937 - A murit compozitorul și pianistul francez Maurice Ravel (n. 1875).


1969 - S-a născut informaticianul finlandez Linus Torvalds, creatorul nucleului de sistem de operare Linux.

1972 - Kim Ir-sen, deja prim-ministru al Coreei de Nord și Secretar General al Partidului Muncitorilor din Coreea, a devenit primul președinte al Coreei de Nord.,

1973 - Aleksandr Soljenițîn a publicat „Arhipelagul Gulag”.

1997 - A murit pictorul Corneliu Baba (n. 1906).

2018 - A murit scriitorul israelian Amos Oz (n. 1939).