Londra – sau locul în care trecutul şi viitorul îşi dau mâna jpeg

Londra – sau locul în care trecutul şi viitorul îşi dau mâna

📁 Călătorii în istorie
Autor: Loredana Pătruțiu Balteș

Londra, capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa şi poate chiar din lume. Considerată adesea un loc rece, foarte scump şi excentric, Londra este capitala muzeelor gratuite, a lucrărilor arhitecturale istorice de o măiestrie aparte, a construcţiilor moderne de o creativitate şi frumuseţe ieşită din comun, a poveştilor cu prinţi şi prinţese, a magnaţilor lumii, a imigranţilor fostelor colonii britanice şi nu numai, şi prin personalitatea şi grandoarea sa, Londra este un loc unic în lume.

Pentru iubitorii de arhitectură urbanistă, Londra este un foarte bun exemplu de ceea ce înseamnă creativitate umană. Dacă istoria prinde viaţă prin Tower of London, Tower Bridge, London Bridge, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Catedrala St. Paul, iar monarhia şi trecutul glorios al marelui imperiu britanic rămân repere de bază pentru cetăţenii nativi britanici, la polul opus, clădirile cu o arhitectură modernă precum:The Shard (ce măsoară 309.6 metri înălţime, iar la data inaugurării sale, în 2012, devenea cea mai înaltă clădire din Europa), Lloyd's building, The Gherkin, Tate Modern, London City Hall, 88 Wood Street, etc. sunt un simbol al modernismului şi al adaptării Londrei la contemporanitate.

Londra reprezintă una dintre cele mai importante atracţii turistice la nivel mondial, în 2011 atrăgând aproximativ 15.3 milioane de turişti străini, iar în anul 2013 se estimează ca s-a depăşit cifra de 16 milioane de vizitatori, ceea ce face din Londra unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume alături de Paris, Bangkok şi New York.

Click aici pentru galeria foto

Unul dintre cele mai vechi obiective turistice din Londra, cu referire directă la istoria Marii Britanii, este Tower of Londoncu o vechime de peste 900 de ani. În anul 1066 a început construcţia castelului fortăreaţă-fiind prima fortăreaţă din Europa, iar în 1078 a fost construit The White Tower (Turnul Alb) de către Wilhelm Cuceritorul pentru a proteja Londra de invaziile străine. Castelul a fost considerat o atracţie turistică încă din epoca elisabetană, iar astazi acesta adăposteşte Bijuteriile Coroanei.

O altă atracţie turistică ce face referire la istoria tumultoasă a Marii Britanii este Palatul Westminster. Acesta a constituit mai întâi locul de reşedinţă al regilor Angliei, până când în anul 1512, un incediu a distrus cea mai mare parte din complex. După acest eveniment, Palatul a servit drept Casă a ParlamentuluiRegatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, respectiv locul de întâlnire al celor 2 camere:Camera Comunelor şi Camera Lorzilor.

În turnul de nord al Palatului Westimster se află Big Ben, celebrul ceas de 13.5 tone ce a fost pus în funcţiune în anul 1859, şi care ulterior a devenit unul dintre simbolurile Marii Britanii. În anul 2012, odată cu jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, turnul primeşte numele de Turnul  Elisabeta. 

Lângă Palatul Westiminster se află Biserica Sf. Margareta şi Abaţia Westminster, cea din urmă fiind unul dintre edificiile religioase cele mai importante din Londra, mai precis locul ceremoniilor regale. După Wilhelm Cuceritorul, toţi regii Angliei şi apoi ai Marii Britanii au fost încoronaţi în Abaţie, cu excepţia regelui Eduard al V-lea şi al regelui Eduard al VIII-lea. Tot în această abaţie sunt înmormântaţi cea mai mare parte dintre regii şi reginele Angliei, cât şi oameni celebri precum scriitorii:Charles Dickens sau William Shakespeare, oameni de stat, oameni de ştiinţă precum Isaac Newton, etc.

De cealalată parte a Tamisei, se află unul dintre simbolurile Londrei moderne, şi anume London Eye, o roată gigantică de 135 de metri diametru, fiind cea mai înaltă din Europa. Pe roată sunt amplasate 32 de cabine în formă de ochi, reprezentând cele 32 de districte londoneze. Un tur complet durează în jur de 30 de minute şi permite o privelişte panoramică a Londrei.London Eye este cea mai populară atracţie turistică plătită din Regatul Unit, cu peste 3.5 milioane de vizitatori anual.

O altă atracţie turistică de referinţă în Londra este Palatul Buckingham. Încă din anul 1837, Palatul Buckingham serveşte drept reşedinţă permanentă a monarhiei britanice. Aici au loc cele mai multe evenimente oficiale şi recepţii ţinute de către Regina Elisabeta a II-a, şi adăposteşte birourile regale. Este considerat a fi reşedinţa din timpul săptămânii a Majestăţii Sale, în weekend aceasta locuind la Palatul Windsor. Un moment mult agreat de turişti este reprezentat de schimbarea gărzii Reginei, care are loc în extrasezon odată la două zile, la ora 11.00 a.m.

Deşi ofertele pentru croazierele pe Tamisa sau plimbarile cu autobuzele turistice London Double Decker sunt destul de atractive, cel mai bun mod de a vizita Londra şi de a intra în rezonanţă cu ea este mersul pe jos.

Multitudinea de poduri peste Tamisa, fiecare având o arhitectură aparte sporesc farmecul acestui oraş. Începând cu cel mai vechi pod London Bridge, ce a fost singurul pod peste Tamisa în aval de Kingston până în anul 1729, şi continuând cu mult cunoscutul Tower Bridge-considerat a fi cel mai mare şi cel mai sofisticat pod basculant ce a fost construit vreodată. Acesta este atât un pod suspendat cât şi unul mobil, părțile mobile ale podului fiind ridicate de aproximativ 1000 de ori pe an pentru a permite traficul pe râu. Cele două pasarele care fac legătura între turnuri oferă o panoramă la 360 de grade a Londrei, iar sala motoarelor ce ridică podul mobil poate fi de asemenea vizitată. Un alt pod peste Tamisa cu o arhitectură remarcabilă este Podul Millennium, inaugurat în anul 2000, ce face legătura între Catedrala St. Paul şi City of London pe malul drept, şi Muzeul de artă moderă Modern Tate şi teatrul Globe (unde multe dintre piesele lui William Sheakspeare au fost jucate pentru prima dată) pe malul stâng.

Londra poate fi pe drept cuvânt considerată capitala muzeelor, având în vedere numărul şi diversitatea acestora. Printe cele mai importante se numără:Muzeul Madame Tussauds– muzeul figurinelor de ceară, British Museum-cel mai faimos muzeu din lume dedicat istoriei şi culturii omenirii, ce adăposteşte peste 8 milioane de lucrări de pe toate continentele, Science Museum-unde se pot admira marile progrese ştiinţifice înregistrate de omenire în ultimii 300 de ani. Lângă Science Museum se află Natural History Museum ce adăposteşte printre altele o expoziţie de schelete de dinozauri, precum şi o colecţie a celor mai mari şi mai rare animale din lume.

Încă două muzee merită o atenţie specială şi anume:Victoria and Albert Museum-considerat pe drept cuvânt a fi cel mai mare muzeu de artă şi design din lume, reprezentând 3000 de ani de creativitate umană, precum şi National Gallery – localizat în Trafalgar Square, care este unul dintre cele mai importante muzee de pictură din Europa, ce adăposteşte 2300 de lucrări, unele dintre ele aparţinând unor pictori de referinţă ai perioadei Renaşterii, precum şi ai Impresionismului.

Astfel, oferind o combinaţie spectaculoasă între arhitectura veche şi cea modernă, şi având o multitudine de muzee deosebit de interesante – cele mai multe dintre ele cu intrare liberă, unele dintre cele mai mari teatre ale lumii, precum şi mai multe spaţii verzi decât oricare alt oraş european, capitala Marii Britanii continuă să rămână un important punct de atracţie pentru turiştii din lumea întreagă.