Calendar 15 iunie: 1479   S a născut Lisa del Giocondo, modelul celui mai faimos tablou din istorie jpeg

Calendar 15 iunie: 1479 - S-a născut Lisa del Giocondo, modelul celui mai faimos tablou din istorie

📁 Calendar
Autor: Redacția

1167 - A fost întemeiat orașul Copenhaga, devenit capitală a regatului danez în 1443.

1215 - Regele Ioan Fără de Țară (John Lackland) a semnat Magna Carta Libertatum (Marea Cartă a Libertăților - lat.), fundamentul democrației engleze.

1389 - Bătălia de la Kossovopolje (Câmpia Mierlei). Sârbii conduși de cneazul Lazăr și aliații lor, bosniacii și macedonenii, au fost înfrânți de de turci. Atât cneazul Lazăr, cât și sultanul otoman Murad I și-au pierdut viața în această luptă, cel din urmă fiind urmat la tron de fiul său, Baiazid I Fulgerul

1479 - S-a născut Lisa del Giocondo, modelul celui mai faimos tablou din istorie, „Mona Lisa” sau „Gioconda”, pictat de Leonardo da Vinci (d. 1542).

Născută în familia Gherardini din orașul Florența, Lisa s-a căsătorit la vârsta de 15 ani cu Francesco di Bartolomeo del Giocondo un comerciant de mătase și textile, cu 14 ani mai în vârstă decât ea. Soțul ei a fost cel care a comandat portretul Lisei, pictat de Leonardo da Vinci, care a devenit peste secole cea mai faimoasă pictură din lume.

Pictura nu a ajuns însă niciodată la cel care a comandat-o. Patru ani a lucrat ilustrul artist la acest tablou, pe care l-a îndrăgit atât de mult încât n-a voit să se despartă de el decât pe patul de moarte.

Timp de secole, nu a fost cunoscută identitatea modelului faimosului portret realizat de Leonardo da Vinci, acest lucru generând nenumărate speculații. Enigma a fost dezlegată de Veit Probst, directorul bibliotecii universității germane din Heidelberg, care a descoperit în arhivele bibliotecii niște note, pe marginile unei cărți foarte vechi ce aparținuse unui prieten al lui Da Vinci. În octombrie 1503, funcționarul florentin Agostino Vespucci a scris pe marginile unei pagini că prietenul lui, Leonardo da Vinci, lucra la trei picturi, între care un portret al Lisei del Giocondo.

1520 - Martin Luther a fost excomunicat de Vatican.

1839 - Charles Goodyear (1800-1860) a inventat vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acest material devine insensibil la variațiile de temperatură.

1889 - A murit poetul Mihai Eminescu (n. 1850).

1914 - S-a născut caricaturistul american Saul Steinberg, originar din România (d. 1999).

1977 - A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Constantin Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

1985 - La spectacolul organizat de Cenaclul Flacăra la Ploiești a avut loc o busculadă soldată cu cinci morți și mai mulți răniți, fapt care a dus la interzicerea cenaclului inițiat și condus vreme de 12 ani de Adrian Păunescu.

1996 - A murit cântăreața americană de jazz Ella Fitzgerald (n. 1920).


2019 - A murit regizorul italian Franco Zeffirelli (n. 1923).