Inventatorul mingii de fotbal  Scurt istoric al balonului rotund jpeg

Inventatorul mingii de fotbal. Scurt istoric al balonului rotund

📁 Istoria Sportului
Autor: Stan Bogdan George

Mingea de fotbal pe care o cunoaștem astăzi este rezultatul a mii de ani de evoluție. Charles Goodyear este considerat inventatorul mingii moderne de fotbal, însă  jocuri asemănătoare fotbalului au fost practicate încă din antichitate. Obiectul folosit în acest sens, a avut de-a lungul timpului mai multe forme, iar materialele din care era confecționat dovedesc inventivitatea și originalitatea oamenilor.

Cea mai veche minge a fost datată încă din antichitate. Era umplută cu diferite materiale pentru a ajunge rotundă. Acum aproximativ 3000 de ani, civilizația din China folosea piele de animal pentru a confecționa mingea;civilizațiile maya și cea aztecă foloseau produsul obținut de la arborele de cauciuc;egiptenii intestine de felină și piei, pe care le umpleau cu semințe;iar grecii pânză umplută cu păr. Abia în perioada medievală au apărut primele baloane umplute cu aer. După ce a început să se folosească cauciucul și regulile fotbalului au fost inventate, apare mingea pe care o cunoaștem astăzi.

Mingea din perioada medievală

           În această perioadă, fotbalul devenise un sport popular. Prin urmare, o mai mare atenție a fost acordată confecționării balonului. Cel mai comun material folosit în acest scop a fost vezica de animal. Spre exemplu, la 1600, italieni foloseau vezica de porc pentru a juca fotbal. Cu toate acestea, balonul se spărgea ușor și avea o formă nergulată. Situația fost rezolvată, parțial, prin învelirea vezicii cu piele.

poza 2 png png

Mingea de fotbal la începutul modernității

           În secolul XIX fotbalul ajunsese un sport foarte răspândit. Devenise profesionist. Cel mai important moment în această perioadă a fost reprezentat de inventarea în anul 1855, de către Charles Goodyear, a primei mingi de fotbal, a cărei forme, sunt cele de astăzi. Goodyear a găsit o nouă metodă de a trata cauciucul, făcându-l, astfel, mai tare și mai durabil. Metoda a fost numită vulcanizare. În 1872 s-au stabilit dimensiunile pe care trebuie să le aibă mingea (27-28 inci), dimensiuni care se păstrează până astăzi.

Primele Cupe Mondiale

În 1930 a avut loc prima ediție a Cupei Mondiale. Acest eveniment, dar și cele care vor urma, au dus la inovații în ceea ce privește mingea de fotbal. Pentru a deveni mai vizibilă pentru jucători și spectatori, mingea fost vopsită în diferite culori, iar în anul 1974 a fost declarat pentru prima dată un balon oficial al Cupei Mondiale.

ball 0 jpg jpeg

Recent, un american a inventat o minge indestructibilă. Nu poate fi dezumflată, nu se poate îmbiba cu apă şi este construită să reziste folosirii intense. Aceasta a fost creată pentru a ajuta copiii din zonele mai puțin dezvoltate.

Charles Goodyear (1800-1860)
Charles Goodyear (1800-1860)

Charles Goodyear (1800-1860)

Inventatorul mingii moderne de fotbal, Charles Goodyear, s-a remarcat prin descoperirea în 1839 a unui procedeu de vulcanizare a cauciucului. Și-a dat seama că dacă este tratat cu sulf și tratat chimic, nu mai este rigid și rezistă la temperaturi scăzute. Aceste lucruri vor duce, treptat, la mai multe multe modificări, printre care și introducerea unei noi mingi de fotbal, mult mai potrivită pentru nevoile acestui sport.

Sursa:https://goo.gl/QV3d15