Calendar 14 octombrie: 1802   Marele Cutremur, poate cel mai puternic seism care a lovit Bucureștiul, a distrus numeroase construcții, printre care și o parte din Turnul Colței jpeg

Calendar 14 octombrie: 1802 - Marele Cutremur, poate cel mai puternic seism care a lovit Bucureștiul, a distrus numeroase construcții, printre care și o parte din Turnul Colței

📁 Calendar
Autor: Redacția

1066 - Bătălia de la Hastings: Armata normandă lui William I Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea, care și-a pierdut viața în luptă.

1802 - Marele Cutremur, poate cel mai puternic seism care a lovit Bucureștiul, în urma căruia s-au prăbușit numeroase construcții, printre care și o parte din Turnul Colței, cea mai înaltă clădire din capitala Țării Românești la acea dată. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade pe scara Richter (26 octombrie s.n.).

Cutremurul a avut loc în ziua de 14 octombrie, într-o marți, de Sfânta Parascheva. Acestă zi era, de altfel, și începutul unei noi domnii a lui Constantin Ipsilanti. Când acesta ajungea în București, pe la 13:30, capitala era zguduită de „cutremurul cel mare”, distrugând și demolând multe vestigii și edificii ale orașului de până atunci.

Atunci, Turnul Colței, care era cea mai înaltă clădire de până atunci, s-a rupt de la jumătate. Se pare că Turnul Colței, așa cum era el în 1888, când primarul Pake Protopopescu l-a dărâmat spre a lărgi strada, care era prea îngustă pentru circulație, era doar jumătate din Turnul Colței de dinainte de cutremurul din 1802.

Cutremurul a adus mari pagube orașului, consolidarea clădirilor făcându-se anevoios și prost. Deoarece, orașul arăta desfigurat, iar multe dintre biserici și clădiri arătau foarte urât, domnitorulConstantin Ipsilanti a căutat repede să refacă orașul, dar majoritatea meseriașilor, mai ales zidarii și lemnarii, cereau prețuri foarte mari, profitând de situația în care se aflau oamenii. Astfel, domnitorul a fost nevoit să pună prețuri maximale și să ceară pedepse dintre cele mai grele pentru ce-i ce vor încălca legea. Tocmai pentru acest lucru, a reorganizat și breasla zidarilor și lemnarilor.Orașul s-a refăcut relativ repede, în câțiva ani, însă unele contrucții și edificii nu au mai căpătat niciodată forma lor de dinainte de cutemur – a se vedea Turnul Colței (foto jos - desen de la mijlocul secolului al XIX-lea). 


Turnul Coltei, 1841 jpg jpeg

1853 - S-a născut compozitorul Ciprian Porumbescu (d. 1883).

1890 - S-a născut generalul american Dwight Eisenhower, cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite (d. 1969)

1944 - Feldmareșalul german Erwin Rommel a fost obligat să se sinucidă, din ordinul lui Hitler.

1947 - Pilotul american Chuck Yeager a devenit primul om care a zburat cu viteză mai mare decât a sunetului, la bordul unui avion Bell X-1.


Chuck Yeager jpg jpeg

1962 - Un avion de recunoaștere american Lockheed U-2 a zburat deasupra Cubei și a fotografiat rachete sovietice capabile de a purta încărcătură nucleară, declanșând criza rachetelor cubaneze.