Autor 6383 vizualizări


10 î.Hr. - S-a născut împăratul roman Claudius (d. 54).

1498 - Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în America de Sud, debarcând pe teritoriul actual al Venezuelei, în cursul celei de-a treia călătorii în Lumea Nouă.

1714 - Dimitrie Cantemir a devenit primul român, membru al unui înalt for științific internațional (Academia din Berlin).

1834 - A intrat în vigoare Legea de Abolire a Sclaviei din 1833, prin care se abolea sclavia în întregul Imperiul Britanic.

1862 - A fost înființat Ministerul Afacerilor Externe al României.

1883 - S-a născut Pantelimon Halippa, unul dintre cei mai importanți militanți pentru unirea Basarabiei cu România (d. 1979).

1902 - Statele Unite au cumpărat drepturile asupra Canalului Panama de la Franța.

1921 - La Haga, a fost creată Curtea Internațională de Justiție.

1943 - Operațiunea „Tidal Wave”: Primul atac aerian de anvergură lansat de aviația americană asupra teritoriului României, care viza regiunea petroliferă de la Ploiești-Valea Prahovei. 

Misiune strategică a aviaţiei americane de bombardament, operaţiunea „Tidal Wave” (Valul nimicitor), de la 1 august 1943, avea drept scop să distrugă nouă rafinării din jurul oraşului Ploieşti. În ciuda unei pregări îndelungate, „Valul nimicitor” a fost un eşec: la Ploieşti nu s-a înregistrat „niciun fel de micşorare a capacităţii globale de producţie”, dar aviaţia americană a pierdut într-o singură zi 53 de avioane şi 660 de militari. 

1944 - Rezistența poloneză a declanșat Revolta din Varșovia împotriva ocupației naziste a Poloniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

1966 - Partidul Comunist Chinez a decis lansarea Revoluției Culturale.

1975 - A fost înființată Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, prin semnarea actului final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa (Helsinki).

1977 - A început greva generală a minerilor din Valea Jiului. 30.000 de mineri au blocat exploatările și au cerut să discute cu Nicolae Ceaușescu.

1981 - S-a lansat postul de televiziune MTV. Primul său videoclip difuzat a fost Video Killed the Radio Star, al formației The Buggles.