Raul Castro renunță la conducerea Cubei  jpeg

Raul Castro renunță la conducerea Cubei

📁 Istorie recentă
🗓️ 19 aprilie 2018

Raul Castro, aflat la conducerea Cubei de 12 ani, renunță la conducerea țării. Pentru prima dată după aproape șase decenii, preşedintele Cubei nu va mai purta uniforma verde măslinie şi nici nu va mai conduce Partidul Comunist Cubanez.

Adunarea Naţională cubaneză s-a întrunit miercuri, cu o zi mai devreme decât era prevăzut, pentru a demara procedura în vederea desemnării următorului preşedinte al Cubei, deschizând astfel calea unei tranziţii istorice după şase decenii în care fraţii Castro au deţinut puterea, informează Adevărul.

Sesiunea parlamentară urmează să se desfăşoare timp de două zile, prima fiind consacrată instalării celor 605 deputaţi aleşi la legislativele din martie. Şedinţa se va încheia joi, prin alegerea, din rândul deputaţilor, a celor 31 de membri ai Consiliului de Stat şi, simultan, a preşedintelui acestui organ executiv suprem - care-i va succede lui Raul Castro.

Stabilită de mai multe luni, această dată de 19 aprilie corespunde celei de-a 57-a aniversări a victoriei din Golful Porcilor în faţa trupelor anticastriste susţinute de Washington, în 1961.

Totuşi, Raul Castro, care are acum 86 de ani, nu va renunţa la toate funcţiile sale. El va rămâne secretar general al puternicului Partid Comunist Cubanez până în 2021, pentru a ţine situaţia sub control în contextul numeroaselor provocări presupuse de perioada de tranziţie.

Fidel raul castro jpg jpeg

De la Revoluţia din 1959, Cuba a cunoscut o singură tranziţie veritabilă la vârf. În 2006, după 40 de ani de putere, bolnav fiind, Fidel Castro i-a predat ştafeta fratelui său mai mic, Raul, care a stat vreme îndelungată în umbra lui.

Cine va fi viitorul președinte al Cubei?

Miguel Diaz Canel jpg jpeg

Nu este aşteptată nicio surpriză în privinţa noului preşedinte. Deputaţii ar urma să-l aleagă în această funcţie pe numărul doi al guvernului - Miguel Diaz-Canel (foto), un civil de profesie inginer electronist, în vârstă de 57 de ani.

Numărul doi al regimului din 2013, acest om al sistemului s-a pregătit să preia puterea. De mai mulţi ani, el reprezintă în mod frecvent Guvernul la misiuni în străinătate, iar în ultima vreme apariţiile sale în presă au fost tot mai frecvente.