Premierul Tudose susține că membrii Casei Regale trebuie să părăsească Palatul Elisabeta: «Pot să stea la Săvârşin sau în altă parte» jpeg

Premierul Tudose susține că membrii Casei Regale trebuie să părăsească Palatul Elisabeta: «Pot să stea la Săvârşin sau în altă parte»

📁 Monarhia în România
🗓️ 21 decembrie 2017

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că nu susține proiectul de lege privind statutul Casei Regale și consideră că membrii Casei Regale a României trebuie să părăsească Palatul Elisabeta decesul regelui Mihai.

”România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a declarat Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii. Menționăm că, în prezent, Palatul Elisabeta se află în proprietatea statului și este administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RAAPPS).

Pe de altă parte, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a afirmat, joi, că declaraţiile premierului Mihai Tudose referitoare la proiectul privind statutul Casei Regale reprezintă "părerea dânsului vizavi de Guvern" adăugând că Tudose nu este preşedintele PSD, relatează Agerpres.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie. 

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.

Dacă această lege nu va fi votată, Principesa Margareta, moștenitorul Șefiei Casei Regale a României și Custodele Coroanei României, după decesul Majestății Sale Regele Mihai I, are la dispoziție 60 de zile pentru a elibera Palatul Elisabeta, conform Legii 406/2001.

Istoria Palatului Elisabeta

Situat în vecinătatea parcului Herăstrău (mai nou Parcul Mihai I), Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. Palatul nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta. În acest palat, Regele Mihai a fost forțat să semneze actul de abdicare, la 30 decembrie 1947. Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948.