Otrava înghiţită de criminalul de război croat Slobodan Praljak nu era detectabilă jpeg

Otrava înghiţită de criminalul de război croat Slobodan Praljak nu era detectabilă

📁 Istorie recentă
🗓️ 1 ianuarie 2018

Otrava cu care s-a sinucis criminalul de război croat din Bosnia, Slobodan Praljak, înghițită în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, nu era detectabilă, a anunţat duminică TPIY, care a publicat rezultatul unei anchete interne.

”Nu există nicio măsură care să fi putut detecta otrava în orice etapă ar fi fost... Ancheta mea nu a dezvăluit nicio lacună în cadrul juridic la TPIY”, a precizat judecătorul Hassan Jallow, magistratul care a condus ancheta, adăugând că că "regulile au fost respectate de agenţii TPIY şi ai centrului de detenţie" de la Haga unde era închis Slobodan Praljak. 

"Mărimea mică a fiolei, limitele regulilor privind percheziţiile intruzive şi natura echipamentului de depistare disponibil la penitenciar şi în localurile TPIY, toate au făcut dificilă detectarea lichidului", a adăugat judecătorul, citat de Agerpres.

Tribunalul a deschis o anchetă internă asupra morţii lui Slobodan Praljak, care s-a sinucis la 29 noiembrie înghiţind cianură de potasiu în sala de audieri şi în faţa camerelor de televiziune, imediat după ce fusese condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii. 

Ancheta procuraturii olandeze caută să stabilească cum şi-a putut Slobodan Praljak procura şi introduce în tribunal o fiolă conţinând cianură. Praljak a fost incinerat joi, 7 decembrie, la Zagreb, în cadrul unei ceremonii funerare private.