Criminalul de război croat, care a înghițit cianură la Tribunalul de la Haga, a fost incinerat jpeg

Criminalul de război croat, care a înghițit cianură la Tribunalul de la Haga, a fost incinerat

📁 Istorie recentă
🗓️ 9 decembrie 2017

Slobodan Praljak, criminalul de război croat din Bosnia care s-a sinucis cu cianură la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, a fost incinerat joi, 7 decembrie, la Zagreb, în cadrul unei ceremonii funerare private.

Ceremonia funerară a avut loc joi la crematoriul Mirogoj din Zagreb în prezența unor rude apropiate și a câtorva prieteni ”pe care el i-a menționat într-o scrisoare de rămas bun”, conform presei croate, citate de Agerpres. Informația nu a putut fi confirmată de o sursă independentă.

Deși declarat criminal de război de justiția internațională, Slobodan Praljak (72 de ani) este considerat un erou de numeroși croați din Bosnia și din Croația. Asociația generalilor croați va organiza luni o ceremonie în memoria lui Praljak.

Slobodan Praljak a înghițit pe 29 noiembrie o fiolă cu otravă în fața judecătorilor stupefiați, care confirmaseră condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității comise de inculpat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995). Praljak a fost transportat de urgență la spital, unde a murit din cauza unei insuficiențe cardiace provocate de o concentrație mare în sânge de cianură de potasiu, conform rezultatelor preliminare ale autopsiei.