Casa Regală va evacua Palatul Elisabeta jpeg

Casa Regală va evacua Palatul Elisabeta

📁 Monarhia în România
🗓️ 12 ianuarie 2018

Casa Regală va părăsi Palatul Elisabeta după data de 5 februarie, la expirarea celor 60 de zile în care urmașii Regelui Mihai sunt obligați să evacueze clădirea, conform  legislației în vigoare, în condițiile în care între RAAPS și Familia Regală nu s-a ajuns la un nou acord.

„Nu s-a primit la Casa Majestății Sale nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta. Nu au început discuțiile dintre Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei și RAAPPS cu privire la acest subiect. După data de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acționa conform legislației în vigoare. Majestatea Sa își manifestă speranța că parteneriatul cu instituțiile Statului va continua, pentru ca activitățile Familiei Regale în sprijinirea intereselor fundamentale ale României să aibă loc în viitor, așa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace“ se precizează într-un comunicatul al Casei Regale, publicat de Antena 3.

„Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, își reafirmă angajamentul de a duce mai departe legământul tatălui său, Regele Mihai, față de Coroană și față de Națiune, în prezent și în viitor”, se mai arată în comunicat.

Palatul Elisabeta a fost oferit Regelui Mihai I ca locuință de protocol pe durata vieții. Conform Legii privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român (406/2001) ”membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de folosință gratuită, potrivit art. 2 lit. a), numai pe durata vieții titularului și vor elibera locuința în termen de 60 de zile”. Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, așa că moștenitorii săi trebuie să elibereze Palatul Elisabeta până la începutul lunii februarie 2018.

Istoria Palatului Elisabeta

Situat în vecinătatea parcului Herăstrău (mai nou Parcul Mihai I), Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. Palatul nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta. În acest palat, Regele Mihai a fost forțat să semneze actul de abdicare, la 30 decembrie 1947. Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948.