Angkor Wat, lăcașul zeităților hinduse şi simbolul Cambodgiei jpeg

Angkor Wat, lăcașul zeităților hinduse şi simbolul Cambodgiei

📁 Călătorii în istorie
Autor: Miruna Elena Popa

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia( un regat din sud-estul Asiei cu o populație de peste 13 milioane de locuitori).A fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local și reprezintă un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel.

Este cel mai bine păstrat loc arheologic, de la înfințarea sa acesta este cel mai important centru religios, prima dată hindus, dedicat zeului Vishnu , iar apoi budist. A devenit un simbol al Cambodgiei, care apare pe steagul său național, și este prima atracție a țării pentru vizitatori.

Angkor Wat combină două planuri de bază ale arhitecturii templului Khmer: muntele templului si mai tarziu templul, bazat pe arhitectura specifică din Sudul Indiei hinduse şi a fost construit să reprezinte Muntele Meru, casa zeilor: turnurile simbolizează cele cinci vârfuri de munte. Accesul la zonele de sus a templului a fost progresiv mai exclusiv, laicii fiind admisi numai la cel mai scăzut nivel.  

43232 xl jpg jpeg

Spre deosebire de majoritatea templelor khmer, Angkor Wat este orientat spre vest. Acest fapt a condus mai multi cercetatori (inclusiv Glaize și Coedès George), la concluzia că Suryavarman era destinat să servească drept templul lui funerar.Alte dovezi in sprijinul acestui punct de vedere sunt furnizate de basoreliefuri, care continua în sens invers al acelor de ceasornic , direcție care este inversa fata de ordinea normală. Ritualurile au loc în ordine inversă în timpul serviciilor funerare Brahminic.Arheologul Charles Higham descrie, de asemenea, un container care ar fi putut fi un vas funerar, care a fost recuperat de la turnul central.Acesta a fost nominalizată de către unii ca fiind cea mai mare cheltuiala de energie privind eliminarea unui cadavru.

Citește și:

Ce a condus la distrugerea orașului?

Povestea orașului pierdut

O alta interpretare a fost propusă de către Eleanor Mannikka. Bazându-se pe alinierea templului și dimensiuni, precum și cu privire la conținutul și amenajarea basoreliefurilor, ea susține că structura reprezintă o nouă eră de pace sub regele Suryavarman II: “ca măsurătorile de cicluri de timp solar și lunar au fost construite înspațiul sacru al Angkor Wat, acest mandat divin de a se pronunța a fost ancorat la camerele consacraților și coridoare menite să perpetueze puterea regelui și de a onora și împaca zeitățile”. Sugestiile lui Mannikka au fost primite cu un amestec de interes și scepticism în cercurile academice. Din speculatiile altora, cum ar fi Graham Hancock, Angkor Wat este parte dintr-o reprezentare a constelatia Draco.

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Angkor_Wat