Recomandare TV: “Bătălia de la Marjah”   februarie 2010 jpeg

Recomandare TV: “Bătălia de la Marjah” - februarie 2010

📁 Biografii
Autor: Mihaela Adriana Patrascu
🗓️ 8 martie 2011

Toate planurile de luptă pe care le-aţi exersat încontinuu nu vor mai valora nimic odată ce veţi părăsi avionul. Fiecare dintre voi veţi lua sute de decizii care nu vor fi ulterior cele corecte. Însă, ia ghiciţi-va trebui să acţionaţi!” Acesta este un scurt fragment din discursul rostit pe 13 februarie 2010 de Căpitanul Ryan Sparks în faţa puşcaşilor marini din Compania Bravo, Primul Batalion, Regimentul nr 6, înainte de a zbura către Marjah, un oraş din sudul Afganistanului. 270 de puşcaşi marini şi câteva trupe ale armatei afgane vor ajunge în inima oraşului pentru a lupta împotriva a circa 1000 de talibani.

Alături de această armată se află Ben Anderson, jurnalist multi-premiat din Marea Britanie. Anterior, el a realizat pentru BBC documentare precum “Taking on the Taliban”, care relata povestea unei unităţi militare engleze din Afganistan, scriind totodată şi un articol în The Times of London despre Afganistan. Acum, acesta îi va filma pe puşcaşii marini în lupta lor pentru oraş, filmările fiind utilizate în docmentarul “The Battle for Marjah” (“Bătălia pentru Marjah) care va putea fi urmărit pe HBO. 

Talibanii din oraşul Marjah au faima de a fi printre cei mai buni şi mai fanatici luptători. Luni întregi ei au săpat tranşee, au fortificat punctele strategice ale oraşului şi au minat suprafeţe întregi.

“Fiti atenţi ce vă doriţi”, rosteşte Căpitanul Sparks. “Nu există duşman mai aprig decât armata americană. Suntem maeştri ai haosului şi ai violentei”. Cu toate acestea, condiţiile în oraul Marjah le vor inhiba dorinţa de violenţă.

Armata a primit ordinul de a nu trage decât dacă va fi atacată. Uciderea civililor nu este indicată în cazul unei lupte împotriva insurgenţilor, căci armata americană trebuie să obţină sprijinul populaţiei afgane. Imediat ce puşcaşii marini vor ieşi din avion, vor fi încercuiţi de talibani.

Sprijinul aviaţiei trebuie aprobat de către general şi echipa lui, iar majoritatea cererilor vor fi respinse. Puşcaşii marini şi parte din armata afgană vor fi înconjuraţi de către talibani, depinzând în exclusivitate de armele lor de foc şi de pregătirea militară pe care au primit-o. Vor încerca să asigure un punct strategic care le va putea permite să avanseze pentru a reuşi să-şi îndeplinească misiunea.

Imaginile sunt filmate în prim-plan pentru a evidentia lupta aprigă a armatei americane. De asemenea, va fi utilizată şi o cameră portabilă pentru a filma cadrele în care soldaţii americani se vor deplasa    dintr-un punct în altul.

Duşmanii talibani vor fi rar întâlniţi pe ecran, deoarece sunt rareori văzuţi de către soldatii americani. În primele două zile de luptă, un singur lunetist Taliban va fi surprins pe ecran în timp ce trage în trei soldaţi americani. 

Pe parcursul documetarului se întâlnesc şi scene mai puţin dramatice. Câţiva câini din oraş aleargă spre puşcaşii americani, iar civilii afgani le spun în secret soldatior să înceteze atacul deoarece talibanii au părăsit oraşul.

Documentarul realizat de către Anderson nu conţine şi o naraţiune verbală. În unele cazuri, informaţiile iau forma unui text care apare pe ecran, Anderson lăsându-şi personajele documentarului său (puşcaşii marini, armata afgană, civilii din Marjah) să vorbească despre această luptă.

Uneori, scenele de luptă sunt întrerupte de conferinţe ale preşedintelui Barrack Obama sau ale Generalului Stanley McCrystal. Câteodată, sunt întâlnite şi fragmente ale reportajelor de ştiri. Acest stil de a îmbina imaginile arată vizionarilor cât de departe de realităţile din Afganistan este întreaga lume.

Bătălia de la Marjah este cea mai importantă luptă de până acum. Se preconizează că va deveni un model al unei misiuni militare încununate de succes. În iunie 2010, la 4 luni după ce bătălia de la Marjah a luat sfârşit, Anderson s-a întors în acest oraş, constatând faptul că obiectivele îndeplinite de unitatea militară sunt treptat pierdute.  Conform opiniei sale, pentru a caştiga întregul război este necesară o stare de securitate pe termen lung asigurată de un guvern afgan puternic şi o infrastructură dezvoltată. Mai mult decât atât, puşcaşii marini sunt văzuţi de către autohtoni drept invadatori străini, în timp ce talibanii, deşi sunt cunoscuţi din cauza violenţei lor, sunt priviţi ca semeni afgani.

Doumentarul “The Battle for Marjah”  poate fi urmărit pe HBO în zilele următoare. Orele următoare sunt valabile pentru zona din răsărit:25 februarie (ora 19.30), 03 martie (ora 12.30) şi 07 martie (ora 01.45). Telespectatorii trebuie să fie pregătiţi pentru vizionarea unor scene violente însoţite de un limbaj dur.