Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public la Londra jpeg

Cea mai scumpă pictură din lume, expusă pentru prima oară în public la Londra

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 9 martie 2011

Tabloul "Nu au Plateau de Sculpteur" (Nude, Green Leaves and Bust) de Pablo Picasso, vândut recent pentru cel mai mare preţ obţinut vreodată într-o şedinţă de licitaţie, este expus pentru prima oară în public la Londra, începând de luni, la muzeul Tate Modern, informează AFP.

Acest tablou datează din 1932 şi nu a mai fost prezentat până în prezent în capitala britanică. Pânza a putut fi admirată o singură dată, în 1961, în timpul manifestărilor organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a lui Picasso.

Pictura a fost achiziţionată de un colecţionar privat a cărui identitate nu a fost dezvăluită, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's la New York, pe 4 mai 2010, pentru suma record de 106, 5 milioane de dolari, un preţ niciodată atins de o operă de artă. Tabloul a fost împrumutat celebrului muzeu londonez şi va fi expus într-o sală specială ce îi este consacrată operelor pictorului.

Tabloul o prezintă pe Marie-Thérèse Walter, amanta şi muza pictorului, care pozează goală în faţa artistului. Picasso a cunoscut-o pe tânăra de 17 ani în anul 1927, pe când el era în vârstă de 45 de ani. Relaţia lor a fost păstrată în mare secret timp de mulţi ani, din cauza faptului că renumitul artist era căsătorit, dar şi pentru că muza lui era foarte tânără.

Abia după ce pictura a fost expusă într-o retrospectivă a operelor lui Picasso, soţia acestuia, Olga Khokhlova, a realizat că în viaţa soţului ei există o altă femeie, iar mariajul lor s-a destrămat la scurt timp după aceea.

Marie-Therese Walter a avut o fiică, Maya, cu Pablo Picasso şi a reprezentat sursa de inspiraţie pentru alte două lucrări celebre pictate tot în anul 1932-"Le Rêve" şi "La Lecture".