Walt Disney jpeg

Walt Disney

Walter Elias “Walt” Disney s-a născut în data de 5 Decembrie 1901 în Hermosa Illinois.El şi fratele său Roy au fondat Walt Disney Production.Însă cea mai mare creaţie a lui Walt Disney este personajul de desene animate Mickey Mouse.

Walt se naşte în sânul unei familii cu cinci copii, patru băieţi şi o fată. Îşi petrece copilăria în Marceline, Missouri, unde începe să deseneze, picteze şi să vândă creaţiile sale vecinilor. În anul 1911, se mută cu familia în Kansas. Aici Disney descoperă trenurile, iar pasiunea sa pentru acestea o moşteneşte de la unchiul său Mike Martin care lucra ca inginer de tren pe ruta Fort Madison, Iowa şi Marceline. Mai târziu, Disney avea să lucreze la calea ferată ca vânzător de ziare.

Walt urmează Liceul McKingley din Chicago, unde participă la cursuri de desen şi fotografie. În timpul nopţii, Disney urma cursurile Insitutului de Artă Chicago. La 16 ani, Walt renunţă la şcoală pentru a se înrola în armată, însă este refuzat deoarece nu îndeplinea condiţia vârstei. În schimb, Walt se alătură Crucii Roşii şi este trimis în Franţa pentru un an ca şofer pe ambulanţă.

În anul 1919, Walt Disney se întoarce din Franţa şi se mută în Kansas pentru a deveni caricaturist. Fratele său Roy îl ajută şi îi găseşte un loc de muncă la Pesmen-Rubin Art Studio, unde îl întâlneşte pe caricaturistul Ub Iwerks. După aceea, Disney se angajează la Kansas City Film Ad Company, unde realizează animaţii pentru reclame. Aici Walt decide să-şi deschidă propria afacere bazată pe animaţii. Şi pentru început îl recrutează pe Fred Harman că prim angajat.

Walt şi Harman reuşesc să aibă o înţelegere cu un teatru din Kansas City pentru a le rula desenele „ Laugh – O – Grams ”. Desenele au fost extrem de populare, şi astfel Disney reuşeşte să îşi achiziţioneze propriul studio. Disney îi angajează la studio pe fratele lui Harman, Hugh şi pe Ub Iwerks. Aceştia realizează împreună „Alice in Cartoonland” o producţie live action combinată cu animaţie. Din păcate, însă, studioul strânge foarte multe datorii, iar în 1923 Disney declară falimentul.

La scurt timp, Disney şi fratele său Roy se mută la Hollywood, urmaţi şi de Ub Iwerks. Prima lor afacere o încheie cu Margaret Winkler care le distribuie animația „Alice in Cartooland”. De asemenea aceştia creează personajul „Oswald the Lucky Rabbit” pentru care au câştigat câte 1500 de dolari fiecare.

În anul 1925, Disney o angajează pe cea care mai târziu urma să îi fie soţie, Lilian Bounds.

walt disney mickey mouse1 jpg jpeg

Câţiva ani mai târziu, Disney descoperă că Winkler şi soţul acesteia, Charles Mintz, au furat drepturile de autor asupra personajului Oswald şi toţi animatorii angajaţi de Walt, cu excepţia lui Ub Iwerks au fost concediaţi. Imediat după aceea, fraţii Disney, soţiile acestora şi Iwerks produc trei noi animaţii cu un personaj nou la care Walt lucra de ceva timp pe nume Mickey Mouse. Primele animaţii cu Mickey Mouse au fost „Plane Crazy” şi „ The Gallopin’Gaucho”, ambele filme mute, însă nu reuşesc să le distribuie. Când apar filmele cu sunet, Disney creează animaţia „Streamboat Willie”, unde personal dă voce lui Mickey Mouse. Animaţia are un success imediat.

În anul 1929, Walt  creează „Silly Symphonies”, animaţie cu care îi aduce în universul Disney pe noii prieteni ai lui Mickey, Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy şi Pluto. Imediat după aceea este scos pe piaţă „Flowers and Trees”, prima animaţie colorată şi prima animaţie care câştigă Oscarul. În anul 1933 apare “The Three Little Pigs” iar cântecul de generic “Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”devine cântecul întregii naţiuni în mijlocul Marii Depresiuni.

Pe 21 decembrie 1937 are premiera în Los Angeles, “Snow White and the Seven Dwarfs”, primul film animat de lung metraj. Încasările ajung la incredibila suma de 1.499 de milioane de dolari în ciuda Marii Depresiuni şi câştigă 8 premii Oscar. În următorii cinci ani, Walt Disney Studio adaugă la filmele animate de lung metraj Pinocchio, Fantasia, Dumbo şi Bambi.

În decembrie 1939, Walt deschide un nou studio la Burbank, însă în 1941, majoritatea angajaţilor demisionează. Acest eveniment îl obligă pe Disney să aştepte câţiva ani buni până să realizeze următorul desen animat de lung metraj. Abea în 1950 lansează „Cinderella”, urmată imediat de  „Alice in Wonderland”, „Peter Pan”, „Lady and the Tramp”, „Sleeping Beauty” şi „101 Dalmatians”. Mai mult de 100 de animaţii au fost produse de studioul său.

mary poppins 444891 jpg jpeg

Walt Disney a fost printre primii oameni care au folosit televizorul ca mediu de entertainment. Printre showurile de televiziune produse de Disney se numără „The Zorro”, „David Crockett” şi  „The Mickey Mouse Club”.  Ultima mare producţie a lui Walt Disney a fost Mary Poppins unde acesta a combinat live action cu animaţia.

În anul 1955, Walt deschide primul Disneyland, un parc de distracţii tematic unde vizitatorii se puteau întâlni cu personaje Disney.

În 1966 Walt Disney este diagnosticat cu cancer la plămâni. Acesta moare în data de 15 decembrie 1966, la vârsta de 65 de ani. Disney este incinerat, iar cenuşa sa este depusă la Forest Lawn Cemetery în Los Angeles. În anul 1971, Roy Disney continuă planurile fratelui său şi deschide un parc tematic în Florida sub numele Walt Disney World.