Autor 40863 vizualizări


Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoaşteţi despre unul dintre cei mai buni prozatori români din perioada interbelică.

  1. Romancier şi dramaturg român de origine evreiască s-a născut la Brăila la 18 octombrie 1907 cu numele real de Iosef Hechter.
  2. Îl cunoaşte de timpuriu pe Nae Ionescu, filosoful fiind şeful comisiei sale de bacalaureat. Remarcat de Ionescu îşi începe activitatea la ziarul Cuvântul condus de filosof, în 1927.
  3. Face parte din Asociaţia Criterion înfiinţată la Bucureşti unde îi are colegi printre alţii pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica sau Haig Acterian.
  4. Debutează în 1932 cu „Fragmente dintr-un caiet găsit” publicând în același an un volum de nuvele „Femei”.
  5. În 1934 publică „De doua mii de ani” în care descrie condiţia de evreu în România. Romanul crează o întreagă polemică în urma prefaţei critice, anti-semite semnate de Nae Ionescu.
  6. Publică o serie de piese de teatru cum ar fi „Jocul de-a vacanţa„ sau „Steaua fără nume”, ultima devenind o ecranizare în coproducţie româno-franceză („Mona, l’etoile sans nome”) având în roluri principale pe Claude Rich si Marina Vlady.
  7. Are de suferit în timpul regimurilor legionar si antonescian, urmare a politicii anti-semite promovate de acestea, nu îi mai este permis să funcţioneze ca jurnalist iar piesele sale primesc interdicţia de a mai fi jucate.
  8. Moare la 29 mai 1945 la puţin timp după plecarea naziştilor din ţară, călcat de un camion. Este îngropat a doua zi la cimitirul evreiesc Filantropia unde o alee, astăzi, îi poartă numele.
  9. Între 1935-1944 ţine un jurnal intim, publicat postum abia în 1996 în care sunt descrise atât evenimente ţinând de viaţa sa amoroasă, de cea mondenă a Bucureştiului anilor ’30 dar şi ororile antisemitismului.
  10. În anul 2000 nepoata lui Sebastian, Michelle Hechter a publicat lucrarea M si M, lucrare autobiografică în care tratează pe larg viaţa unchiului ei.