Sitting Bull   un erou de poveste jpeg

Sitting Bull - un erou de poveste

📁 Biografii
Autor: Redacția

Sitting Bull (Taurul care șade), pe numele lui adevărat Tatanka Iyotake, s-a născut în anul 1831, și a ajuns în 1867 șeful indienilor sioux din Dakota de Nord. El a fost unul din artizanii încheierii tratatului de la Fort Laramie (1868), prin care guvernul american trecea în posesia indienilor, pentru totdeauna, a regiunii Black Hills din Montana. 

Descoperirea zăcămintelor de aur în zonă a determinat încălcarea tratatului de către „fețele palide”, și revolta indienilor, în frunte cu Sitting Bull. Pentru a-i alunga din teritoriu, au fost trimise trupele federale, conduse de generalul Cook, care sunt înfrânte de „pieile roșii” la Rosebud. Momentul culminant al conflictului se consemnează pe 25 iunie 1876, când cavaleria condusă de colonelul Custer (peste 200 de oameni), este nimicită în totalitate în celebra bătălie de la Little Bighorn.

Sitting Bull jpg jpeg

Neputând face față superiorității armatei federale, Sitting Bull se retrage în Canada. Având promisiunea autorităților că nu va păți nimic, el se întoarce în 1881, dar este închis pentru doi ani, după care i se permite să se întoarcă într-o rezervație din Dakota de Nord. Între 1885 – 1889, se alătură companiei de spectacole a lui Buffalo Bill, cutreierând America și Canada. 

În condițiile în care în rezervație se dezvoltase o mișcare religioasă împotriva albilor, numită „Dansul Umbrelor”, revenirea marelui șef, în anul 1890, nu este privită cu ochi buni de autorități, care încearcă să-l aresteze. Intervenția poliției în rezervație s-a soldat cu numeroase victime printre indieni, una dintre ele fiind chiar Sitting Bull.