Regele Circar  jpeg

Regele Circar

📁 Biografii
Autor: Redacția

Otto Witte s-a născut în anul 1872 la Hamburg. De la vârsta de opt ani s-a angajat la un circ din cartierul Sankt Pauli, devenind în scurt timp una din atracțiile principale ale acestuia. Acrobat, dresor de lei, magician dar mai ales povestitor, Witte își seducea auditoriul cu istorii în care dezvăluia calitățile deosebite pe care le deține.

Acestea, spunea el, au determinat un trib de pigmei din Africa să-l aleagă drept liderul lor sau au făcut-o pe fiica regelui Etiopiei să vrea să fugă cu el. La începutul anului 1913, în timpurile tulburi ale războaielor balcanice, Witte călătorea cu circul prin zona de conflict. În această perioadă Albania își proclamase independența față de Imperiul Otoman și își căuta un conducător. În timp ce marile puteri europene vedeau un vlăstar regal din vest domnind peste micul stat, albanezii s-au orientat spre prințul Halim Eddine, un nepot al sultanului Mehmed al V-lea. Vestea că acesta este dorit de albanezi ca suveran a ajuns și la circul nostru, care tocmai dăduse câteva reprezentații la Istambul la care asistase și Halim.

La un moment dat, unul din circari i-a declarat lui Witte că asemănarea dintre el și viitorul rege este uimitoare. În acel moment, în mintea acestuia a încolțit un plan, pe cât de nebunesc, pe atât de îndrăzneț. Imediat Witte a falsificat două telegrame, una „semnată” de sultan, alta de comandantul armatei Semilunei, pe care i le-a trimis lui Essad Pașa, comandantul forțelor otomane de la Durazzo și în care spunea:

„Prințul Halim Eddine va sosi în Albania și va prelua comanda trupelor staționate aici”.

Câteva zile mai târziu, Witte, îmbrăcat într-o uniformă strălucitoare, debarcă la Durazzo, fiind întâmpinat cu urale de populație. Imediat el ordonă lui Essad Pașa să adune armata, pentru a pleca într-o campanie de cucerire a… Belgradului (de unde se vede că resentimentele dintre sârbi și albanezi au rădăcini vechi). Militarii sunt atât de încântați încât vor să-l proclame pe loc rege al Albaniei.

Falsul Halim acceptă propunerea și își alege numele: Regele Otto I. Timp de cinci zile lucrurile au mers foarte bine. Otto a primit jurământul de credință din partea trupelor dar și de la cele 25 de femei din … harem. Pentru a obține popularitate a dat un decret de amnistie și a împărțit cu generozitate aur din tezaurul albanez. Numai că „scamatoria” nu avea cum să țină prea mult. Dat în vileag, Otto a fugit din efemerul său regat, revenind în Germania.

După primul război mondial a format Partidul Artizanilor, Cafegiilor și Circarilor, din partea căruia a candidat la … președinția Germaniei. S-a retras din cursă „pentru a-i da mareșalului Hindenburg (foto) o șansă”, după cum a declarat. Cele câteva zile în care a fost pseudo-rege al Albaniei au fost însă apogeul carierei sale.

Hindenburg jpg jpeg

Witte era atât de marcat de acest fapt, încât a cerut și a obținut de la poliția din Berlin, un act de identitate pe care scria: Otto Witte, artist de circ, odinioară Rege al Albaniei. Ba mai mult, refuza să accepte scrisorile care nu-l aveau ca destinatar pe „Otto I, ex-Regele Albaniei”. Witte a încetat din viață la Hamburg, la vârsta de 87 de ani.