Nikola Tesla, viaţa şi realizările ştiinţifice jpeg

Nikola Tesla, viaţa şi realizările ştiinţifice

📁 Biografii
Autor: Scientia.ro

Nikola Tesla a fost un om de ştiinţă original şi foarte fertil în materie de invenţii. În jurul presupuselor ori adevăratelor invenţii ale lui Tesla circulă multe legende. Citiţi o continuare o succintă, dar vie şi pasionantă trecere în revistă a vieţii şi realizărilor ştiinţifice ale lui Tesla.

"Invenţia mea are nevoie de o fabrică mare, dar odată materializată, va putea distruge totul, oameni şi maşini, pe o rază de 300 de kilometri" -Nikola Tesla.

INTRODUCERE

Deşi Tesla (1856 – 1943) a murit înainte de inventarea tranzistorului, acesta avea abilitatea de a-şi folosi mintea aşa cum ne folosim noi astăzi de computer:îşi proiecta, construia şi testa toate invenţiile folosindu-şi uluitoarea capacitate de concentrare mentală. Fără a fi nevoie de vreo schiţă, acesta a putut construi modele funcţionale ale invenţiilor sale. Inteligenţa nativă a lui Tesla a fost însoţită de această putere deosebită de concentrare, care, deopotrivă, l-a binecuvântat şi torturat din copilărie. După unele indicii, se pare că Tesla a suferit de unele probleme psihice, în special în ultima parte a vieţii. Acesta a petrecut mare parte a timpului lucrând obsesiv şi solitar;interacţiunea cu persoanele obişnuite pare a fi fost o sarcină grea pentru Tesla. Poate de aceea, la bătrâneţe, el a pretins că a reuşit să contacteze fiinţe cu inteligenţă superioară de pe planeta Venus. În ciuda excentricităţilor sale (ori poate tocmai din cauza acestora) Nikola Tesla a fost capabil să-şi folosească puterea minţii pentru a îmbunătăţii vieţile a miliarde de oameni.

COPILĂRIA. PORTRETUL UNUI SAVANT

Există dovezi substanţiale conform cărora, pe când era copil, coeficientul de inteligenţă al lui Nikola era unul foarte ridicat. Există unele anecdote care ilustrează precocitatea acestuia. Pe când avea doar 5 ani, Tesla şi-a informat tatăl că urmează să strunească puterea apei. Invenţia pe care a realizat-o reuşea să bată ouăle folosind ca forţă generatoare a mişcării apa... Până la vârsta de 9 ani, maşina de bătut ouă a evoluat, fiind alimentată de mişcarea unor gândaci.

Anul următor Tesla rezolva ecuaţii matematice cu o asemenea rapiditate, încât profesorii săi l-au suspectat că trişează. A efectuat o serie de teste sub supravegherea părinţilor şi a profesorilor, dovedind că este vorba de un copil-minune. Imaginaţia sa tehnică a fost în plină manifestare încă de copil:credea că într-o bună zi va putea să fotografieze gândurile oamenilor.

ADOLESCENŢA. PORTRETUL UNUI TOCILAR

Tesla a absolvit liceul (care dura 4 ani) în 3 ani. Apoi, la vârsta de 17 ani,  s-a expus deliberat virusului holerei. De ce a făcut asta? Pentru a evita executarea serviciului militar şi pentru a putea să continue cercetările sale. Deşi îşi revenise în bună măsură atunci când a fost controlat de doctor, a părut totuşi suficient de slăbit pentru a primi certificat de invalid. Această boală periculoasă i-a permis să se întoarcă la studiile sale după un an de zile (timp în care a citit romane, a învăţat biliard cu tatăl său şi a memorat majoritatea cărţilor din librăria locală).

La Institutul Politehnic din Graz, Austria şi la Universitatea din Praga, Tesla a continuat să fie însetat de cunoaştere, dovedindu-se un tocilar de frunte. Lucra în mod regulat până la 3 dimineaţa la cele mai dificile probleme (după ce dormea doar 4 ore). Într-o scrisoare a decanului Universităţii din Praga trimisă părinţilor lui Tesla, acesta spunea: "Fiul dumneavoastră este o stea de primă magnitudine". În timpul liber, Tesla a organizat prima activitate interuniversităţi, în care o echipă dintr-o universitate provoca o altă echipă dintr-o altă universitate la şah.

Restul articolului pe SCIENTIA.RO