Jacqueline Kennedy: cea mai iubită Primă Doamnă din istoria SUA jpeg

Jacqueline Kennedy: cea mai iubită Primă Doamnă din istoria SUA

📁 Biografii
Autor: Redacția

Jacqueline Kennedy a rămas în istoria Statelor Unite ale Americii drept una cele mai iubite Prime Doamne, asta în pofida dramei care i-a umbrit viața. A fost martora asasinării soțului ei, președintele John F. Kennedy, dar a reușit să treacă peste tragedie și să-și continue viața, căsătorindu-se cu magnatul Aristotel Onassis. A captivat întreaga lume cu inteligența, frumusețea și grația ei. Profund devotată familiei și țării sale, s-a dedicat creșterii copiilor ei, dar și transformării lumii într-un loc mai bun prin artă, literatură și respect față de istorie și serviciul public.

Jacqueline Lee Bouvier s-a născut pe 28 iulie 1929 în Southampton, New York, în familia unui broker bogat cu descendență franceză și a soției sale, figură cunoscută în lumea mondenă a Coastei de Est. Mama sa, Janet Lee, a fost cea i-a transmis fetei binecunoscuta dragoste pentru cai. Jacqueline avea doar un an atunci când a ajuns prima oară în șa și până la 11 ani a câștigat deja mai multe campionate naționale, fiind remarcată pentru talentul său.

O altă pasiune a tinerei era literatura;eroii ei preferați erau Mowgli, Robin Hood și Scarlet O'Hara.

Jacqueline Bouvier la vârsta de șase ani
Jacqueline Bouvier la vârsta de șase ani

Jacqueline Bouvier la vârsta de șase ani

Cuplul Lee Bouvier a divorțat când Jacqueline avea 10 ani. Divorțul a afectat-o profund pe fetița care, și-așa timidă, s-a retras și mai mult în sine.

Drumul către Casa Albă

În adolescență, Jackie a luat lecții de balet și de franceză. A mers la o școală privată din Connecticut și a urmat apoi cursurile colegiului Vassar, unde a studiat istorie, literatură, artă și franceză. A petrecut și un an la Paris, care i-a adus foarte multe bucurii:„Am iubit acel an mai mult decât orice altă perioadă din viață. Faptul că eram departe de casă mi-a dat ocazia de a mă privi cu un ochi foarte critic. Am învățat să nu-mi mai fie rușine de marea sete de cunoaștere pe care am încercat mereu să o ascund, și m-am întors acasă cu bucuria de a o lua de la capăt, dar și cu o dragoste pentru Europa care, mă tem, nu mă va părăsi niciodată.”

Înapoi în Statele Unite, Jacqueline a făcut ultimul an de colegiu la Universitatea George Washington pentru a fi mai aproape de familie.

Prima slujbă a avut-o în 1951, când s-a angajat la Washington Times-Herald. Trebuia să se plimbe prin oraș și să facă fotografii oamenilor pe care îi întâlnea pe stradă, cărora le punea și câteva întrebări despre chestiunile importante ale zilei. Portretele și aceste mini-interviuri erau publicate zilnic în ziar.

În această perioadă, Jacqueline l-a cunoscut la o petrecere pe John F. Kennedy, membru al Congresului și viitor senator de Massachusetts. Cei doi s-au căsătorit pe 12 septembrie 1953.

jackie kennedy on her wedding dayrhode islandseptember 12 1953 jpg jpeg

După luna de miere petrecută în Mexic, cuplul Kennedy s-a întors la Washington. În primii ani ai căsătoriei, senatorul Kennedy a avut câteva probleme de sănătate, suferind de dureri cauzate de fotbal, dar și de rănile din război. În perioada de recuperare după o operație, Jacqueline l-a încurajat pe soțul ei să scrie o carte despre câțiva sentori americani care își riscaseră cariera în lupta pentru crezul lor. Carte, intitulată Profiles in Courage, a câștigat faimosul Premiu Pulitzer în 1957. În același an s-a născut primul copil al cuplului Kennedy, Caroline.

În ianuarie 1960, senatorul Kennedy a anunțat că va candida pentru președinția Statelor Unite. Soția sa l-a însoțit în multe dintre călătoriile pe care acestea le-a făcut prin țară, însă a aflat apoi că este din nou însărcinată, iar doctorii au sfătuit-o să rămână acasă.

Întoarsă la Washington, s-a implicat în continuare în campania soțului ei răspunzând la sute de scrisori, filmând reclame TV, dând interviuri și semnând o colană săptămânală într-un ziar sub titlul de „Campaign Wife”. Pe 8 noiembrie 1960, John F. Kennedy l-a învins pe republicanul Richard M. Nixon și a devenit al 35-lea președinte al Statelor Unite. Două săptămâni mai târziu, soția sa dădea naștere celui de-al doilea copil al cuplului.

Prima Doamnă a Statelor Unite

John F. Kennedy a devenit președinte pe 20 ianuarie 1961. Jacqueline devenea astfel Prima Doamnă a Statelor Unite. Părea născută pentru acest rol:avea un stil personal grațios, era pasionată de istorie și arte, era dedicată datoriei față de țară, iar prioritățile ei erau să fie o soție și o mamă bună.

jackie2 jpg jpeg

Ajunsă la Casa Albă, doamna Kennedy a hotărât să transforme casa într-un adevărat cămin pentru familia ei. A început un proces extins de renovare:a transformat una dintre verande într-o grădiniță pentru Caroline (la care mai veneau alți 12-15 copii), a adus un leagăn pentr copii și a construit o căsuță în copaci. Totodată, s-a dedicat restaurării camerelor istorice ale Casei Albe.

Cuplul Kennedy, cel mai tânăr cuplu prezidențial din istoria Statelor Unite, a adus un suflu nou, tineresc, la Casa Albă. Pentru ei, Casa Albă trebuia să fie un loc celebrare a istoriei, culturii și realizărilor americane. În rolul ei de Primă Doamnă, Jacqueline kennedy a organizat numeroase cine și evenimente importante la Casa Albă, la care invita artiști, scriitori, savanți, poeți și muzicieni alături de politicieni, diplomați și oameni de stat. După o vizită la Casa Albă, faimosul violonist Isaac Stern i-a scris doamnei Kennedy pentru a-i mulțumi de invitație:„Ar fi dificil să vă spun cât de înviorător și îmbucurător a fost să găsesc atâta atenție și respect pentru arte la Casa Albă.”

Doamna Kennedy a influențat și lumea modei. Stilul său clasic, extrem de rafinat, a impus trenduri în modă, chiar dacă ea nu era de acord  să se pună atât de multă importanță pe aspectul ei.

Jacqueline l-a însoțit pe soțul ei în multe călătorii în străinătate, iar interesul ei sincer pentru alte culturi și abilitatea de a vorbi mai multe limbi străine (franceză, spaniolă, italiană) i-a atras admirația oamenilor din întreaga lume. În cei trei ani petrecuți la Casa Albă, a călătorit mai mult decât oricare altă Primă Doamnă dinaintea sa. A vizitat Franța, Austria, Marea Britanie, Grecia, Venezuela, Columbia, India, Pakistan, Afganistan, Italia, Mexic, Maroc, Italia, Turcia și Franța.

Pe 7 august 1963, Jackie Kennedy a dat naștere celui de-al treilea copil, Patrick. Bebelușul era însă bolnav și a murit două zile mai târziu. La scurt timp după, o altă tragedie și-a făcut apariția în viața Primei Doamne:pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei călătorii oficiale în Dallas, președintele a fost împușcat și a murit. Jacqueline Kennedy a devenit văduvă la vârsta de 34 de ani.

jfks family leaves capitol after his funeral 1963 jpg jpeg

După asasinarea lui JFK

La scurt timp după moartea soțului ei, doamna Kennedy a început să lucreze pentru înființarea Bibliotecii Prezidențiale John F. Kennedy, precum și a unui Muzeu și memorial în amintirea acestuia.

În 1968, Jacqueline Kennedy s-a căsătorit cu afaceristul grec Aristotle Onassis, unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii. Acesta a murit în 1975, iar Jackie a devenit văduvă a doua oară.

Odată ce copiii ei au crescut, Jacqueline s-a decis să înceapă o carieră nouă. A devenit editor de carte și a lucrat în acest domeniu până la moartea sa, în mai 1994.

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis a fost înmormântată alături de primul ei soț în Cimitrul Național Arlington.

Sursa: http://www.jfklibrary.org/