Jack Spintecătorul   legenda care înfioară jpeg

Jack Spintecătorul - legenda care înfioară

📁 Biografii
Autor: Mihaela Adriana Patrascu

De departe cel mai celebru criminal în serie, Jack Spintecătorul este pseudonimul dat unui criminal anonim care a acţionat în zona Whitechapel din Londra, între sfârşitul lunii august şi începutul lunii noiembrie 1888. Identitatea sa nu a fost încă descoperită, însă asasinatele sale au ajuns în manualele de criminalistică.

Mutilări  de o violenţă rară

Majoritatea victimelor alese de către criminal erau femei, în special prostituate. Orele preferate erau cele din noapte sau cele de dimineaţă, crimele fiind realizate chiar în locuri publice. Victimele erau atacate pe la spate, criminalul strangulându-le şi apoi mutilându-le şi disecând corpurile. Oficialii au considerat că asasinul avea unele cunoştinţe de chirurgie, căci Jack Spintecătorul obişnuia sa scoată organele interne ale femeilor asasinate. Brutalitatea omorurilor şi ineficienţa poliţiei au ajuns subiecte de ziar în acea vreme, contribuind la sporirea faimei asasinului, dar şi a fricii populaţiei.

Seria de 5 victime

Multe crime petrecute în Londra acelei perioade au fost atribuite lui Jack Spintecătorul, însă numai cinci sunt considerate a fi în mod clar realizate de către acest criminal. Cele cinci victime asasinate de către Jack Spintecătorul au fost:Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes şi Mary Jane Kelly.

Mary Ann Nichols avea 43 de ani atunci când a fost ucisă pe 31 august 1888 pe Busk’s Row (astăzi Durward Street). Raportul poliţiei menţiona “Nu se cunoaşte o crimă mai brutală şi mai odioasă decât aceasta”

  Annie Chapman a fost următoarea vctima, fiind ucisă pe 8 septembrie la vârsta de 47 de ani pe Hanbury Street. Abdomenul său era spintecat, iar mai târziu s-a constatat faptul că uterul sau a fost extras. 

Pe 30 septembrie a fost înregistrată o crimă dublă, cele doua victime fiind Elizabeth Stride şi Katherine Eddowes. În cazul lui Elizabeth Stride lipseau mutilările din zona abdomenului, fapt ce a determinat autorităţile să creadă fie că acest asasinat nu poate fi atribuit lui Jack Spintecătorul, fie că asasinul a fost întrerupt în timpul atacului. În cazul lui Eddowes, rinichiul stâng şi parte din uter au fost extrase. Ziarele menţionau cruzimea cu care a fost ucisă Catherine Eddowes:“in acest caz, victima era atât de desfigurată, încât identificarea a fost foarte dificilă;abdomenul îi fusese practice smuls şi o parte din intestine scoase şi înfăşurate în jurul gatului”.

Ultima crimă a fost şi cea mai violentă. Victima, Mary Jane Kelly, a fost ucisă pe 9 noiembrie în camera în care locuia. Gâtul său era secţionat, capul aproape fiind desprins de trup, abdomenul era spintecat, braţul drept şi sânii fuseseră taiati, corpul fusese eviscerat. Chipul său a fost mutilat, iar gambele au fost răzuite de carne.

Identitatea lui Jack Spintecătorul nu a fost elucidată, numeroase teorii indicând nume ale celebrului criminal. Mai mult decât atât, s-a sugerat faptul că asasinul a fost, de fapt, femeie, însă nicio ipoteză nu a confirmat un anumit nume .