Gordon Matta Clark – destinul tragic al unui "Anarhitect" jpeg

Gordon Matta-Clark – destinul tragic al unui "Anarhitect"

📁 Biografii
Autor: Ioana Popa

Pe 22 iunie 1943 se naște la New York, într-o familie de artiști, Gordon Matta-Clark. Tatăl său, Roberto Matta, a fost un cunoscut pictor suprarealist, iar nașa sa de botez a fost nimeni alta decât Teeny Duchamp, soția lui Marcel Duchamp. 

Viața unui artist nonconformist

 Gordon își petrece copilăria înconjurat de artă, în New York, la Paris și în Chile. Mai târziu, studiază arhitectura în cadrul Universității Cornell, între 1963 și 1968. Pe lângă profesia de bază, Matta-Clark se ocupă și cu fotografia, performance-ul, realizarea de filme și colaje foto, desenează și este interesat de sculptură. Pentru o perioadă își ia chiar rolul de bucătar într-un restaurant pe care îl înființează alături de câțiva prieteni în SoHo și pe care îl denumește FOOD. Un documentar din 1972 prezintă atmosfera și conceptul din spatele restaurantului cu mâncare artizanală, deschis cu intenția de a aduce la un loc artiștii cu interese comune, dându-le șansa de a discuta și a face schimb de idei.

Moartea fratelui său geamăn, Sebastian, care se sinucide în 1976, aruncându-se de la fereasta apartamentului lui Gordon, îl va afecta profund. Doi ani mai târziu artisul se desparte la rândul său de viață, acesta murind pe 27 august 1978, în urma evoluției unui cancer pancreatic, la vârsta de 35 de ani.

image

Proiectele sale nu sunt nici pe departe ceva obișnuit

În 1970, proiectul său Zidul din gunoaie (Garbage Wall) strânge laolaltă trecători pe care Gordon îi invită să participe la ridicarea unui "zid" în apropierea bisericii Sfântul Mark, menit să funcționeze ca adăpost pentru oameni ai străzii. Un an mai târziu proiectul este reluat, de această dată sub podul Brooklyn, etapele construirii fiind acum înregistrate și lăsate moștenire sub forma documentarului "Fire Child".

Arhitectul care se opune normelor

Principalul motiv pentru care artistul a rămas în istorie a fost însă crearea conceptului de "anarhitectură". Termenul este format prin asocierea cuvintelor anarhist și arhitectură și este folosit de Gordon inclusiv ca nume pentru grupul de discuții pe care îl organizează împreună cu prietenii săi într-un spațiu de pe Greene Street, loc în care aceștia își expuneau diferite lucrări experimentale.

Spre deosebire de tinerii arhitecți ai anilor '70, Matta-Clark nu are intenția de a construi. Viziunea sa consta în "deconstruirea" infrastructurii unui oraș (New York-ul se afla într-o perioadă de stagnare economică, în care clădirile abandonate se degradau, iar podurile neîntreținute se prăbușeau) cu speranța clădirii unui viitor mai promițător. Intervențiile sale urbane puteau fi văzute cel mai adesea în fotografii, sau prin translatarea unor secțiuni de clădiri în diferite galerii de artă.

Matta-Clark a fost pe deplin un "anarhitect", lucrările sale scoțând în evidență neglijența autorităților și oferind o sugestie de planificare urbană bazată pe improvizație. Conceptul de anarhitectură este pus în practică de Gordon printr-o serie de proiecte ce presupun realizarea de secțiuni prin construcții existente, aflate într-o stare proastă de conservare. Dintre acestea, poate cel mai cunoscut rămâne "Splitting", o intervenție din 1974 asupra unei case din suburbia New Jersey–ului. O altă serie de "secțiuni", realizate printr-un depozit din districtul Meatpacking, construcție aflată într-o stare avansată de degradare, a fost documentată prin intermediul unui film realizat în 1975 și intitulat "Day's End" .  

Unde pot fi văzute astăzi lucrările lui Gordon Matta-Clark  

Astăzi lucrările sale sunt expuse în cadrul unor insituții precum: Institutul de Artă din Chicago, Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Hammer din Los Angeles sau Muzeul Național Regina Sofia din Madrid.

O expoziție cu lucrările sale din perioada 1970-1978 poate fi vizitată până pe 20 decembrie 2018 la galeria David Zwirner din Londra, iar muzeul de Artă Modernă din New York oferă posibilitatea de a-l descoperi pe artistul Matta-Clark într-o serie de 31 de expoziții virtuale, ce pot fi accesate online din orice colț al lumii (https://www.moma.org/artists/6636).

Surse:

https://www.guggenheim.org/artwork/artist/gordon-matta-clark

https://www.moma.org/artists/6636

https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-gordon-matta-clark-turned-ruins-1970s-new-york-art

http://www.artnet.com/artists/gordon-matta-clark/

https://www.forbes.com/sites/jonathonkeats/2017/12/08/gordon-matta-clark-bronx/#6fb54f239922

https://www.davidzwirner.com/artists/gordon-matta-clark

https://www.museoreinasofia.es/en/collection/artwork/food