Cum a murit Chopin  Povestea inimii sale, conservată într un borcan jpeg

Cum a murit Chopin. Povestea inimii sale, conservată într-un borcan

📁 Biografii
Autor: Redactia Adevarul

După ce i-a examinat inima conservată într-un borcan cu coniac, o echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

Fobia compozitorul şi pianistul polonez Frederic Chopin a fost aceea de a nu fi îngropat de viu, motiv pentru care, în 1849, pe patul de moarte, i-ar fi cerut uneia dintre surorile sale să jure că „îi va face să îl taie”, ca să nu fie îngropat de viu, scrie The Guardian. 

A fost făcută o autopsie pentru a stabili cum a murit compozitorul care se stingea la doar 39 de ani. Inima i-a fost scoasă pentru a fi conservată într-un borcan cu coniac. Analizând inima acestuia, o echipă de cercetători polonezi a ajuns la concluzia că Chopin a murit de pericardită, o complicaţie rară a tuberculozei cronice, după cum informează aceeaşi publicaţie. 

Diagnosticul, publicat în American Journal of Medicine, este cel mai recent şi cel mai convingător dintr-o serie lungă de teorii cu privire la cauza morţii compozitorului. Alte diagnostice au fost: fibroza chistică, deficit de alfa-1 antitripsină (o boală genetică în care individul este predispus la infecţii pulmonare), sau stenoza mitrală ( o îngustare a valvelor inimii). 

Cercetătorii au analizat borcanul cu inima lui Chopin care se afla în cripta bisericii Sfânta Cruce din Varşovia, şi au observat că inima era acoperită de un strat subţire de materiale fibroase albe. Mai mult, erau vizibile şi leziuni mici, simptome clare ale unor complicaţii serioase ale tuberculozei, conform cercetătorilor. 

„Nu am deschis borcanul. Dar după starea în care se află inima, putem spune că cel mai probabil, Chopin a suferit de tuberculoză, iar pericardita a fost cauza imediată a morţii”, a explicat pentru Observer, profesorul Michael Witt de la Academia Poloneză de Ştiinţe, citat de The Guardian. 

Frederic Chopin a murit în octombrie 1849 la Paris, iar trupul său a fost înmormântat la cimitirul Père Lachaise din capitala Franţei (foto: dreapta). În acelaşi loc, au fost înmormântaţi şi Marcel Proust, Oscar Wild sau Jim Morrison. 

Considerat un erou naţional, inima lui Chopin a devenit subiectul unor controverse. 

La scurt timp după ce a murit, sora lui, Ludwika,i-a dus inima în Polonia, trecând de securitatea din Rusia, iar borcanul a fost dus în Biserica Sfânta Cruce. 

În 1944, inima a ajuns în mâinile unui ofiţer SS, un admirator declarat al lui Chopin. Astfel, inima a ajuns să fie păstrată la sediul central de comandă german, înainte de a fi adusă înapoi la biserică, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Examinarea realizată de Witt şi echipa sa, este prima din 1945 şi până astăzi. 

„Am găsit-o perfect conservată în borcan. Unii oamenii încă vor să deschidă borcanul pentru a preleva mostre de ţesut pentru efectuarea de teste ADN astfel încât să îşi testeze ideile conform cărora Chopin ar fi suferit de o boală genetică. Ar fi complet greşit. Ar putea distruge inima şi, în orice caz, sunt destul de sigur că acum ştim ce l-a omorât pe Chopin”, a mai spus Witt.