Cum a ajuns Jeff Bezos cel mai bogat om de pe planetă  jpeg

Cum a ajuns Jeff Bezos cel mai bogat om de pe planetă

Amazon nu este doar o companie, dar este și cel mai mare magazin de comerț de pe planetă și din istoria omenirii. Literalmente! Magazinele în trecut au existat sub diferite forme: de la târgurile din Irakul antic până la cele din Franța medievală, agora din Atena care era nu doar un loc unde se adunau meșteșugarii și negustorii să-și vândă produsele, ci și un loc de întrunire pentru participanții la viața politică și filosofi , Piața și forumul lui Traian de la Roma care aducea merinde din extremul Orient, marele bazar din Istanbul sau cel din Timbuktu care uneau comercial continentele, piața Rialto din Veneția, dvorurile (piețe interioare) din Rusia, și în cele din urmă, supermarketurile și mall-urile după model anglo-american de azi.

Însă odată cu revoluția digitală, piața a luat o altă formă, punând bazele conceptului de “e-commerce” sau comerțul electronic. În 1969 apare prima companie de comerț bazată pe rețea electronică din lume, CompuServe, iar în 1979 , Michael Aldrich inventează comerțul electronic. Noile tehnologii permit transferul electronic de fonduri și schimbul de date electronice, utilizate de un număr mic de oameni.Încep să apară automatele bancare ATM și cardurile de credit. Boston Computer Exchange și Minitel au devenit primele platforme notabile de comerț electronic. 

World Wide Web a deschis ușa multor servicii de comerț electronic la nivel global, printre care și Amazon, care comercializează și transportă produse, dar și idei. Dintr-un calculator sau pe un telefon mobil, poți comanda orice produs de la mare distanță, făcând plata electronică cu cardul sau cu telefonul.

Pe 12 ianuarie 1964, în Albuquerque, statul american New Mexico, s-a născut Jeffrey Preston, fiul lui Jacklyn, o elevă de liceu de 17 ani și Ted Jorgensen, un proprietar de magazin cu biciclete. Bunicul lui Jeffrey și tatăl lui Jacklyn , Lawrence Preston Gise, era director regional al Comisiei de Energie Atomică din SUA în Albuquerque. Nimeni nu realiza că acest băiat dintr-o familie aparent modestă va deveni cel mai bogat om de pe planetă la începutul secolului 21 și directorul celei mai mari companii de comerț electronic de pe planetă. Părinții săi au divorțat, iar în aprilie 1968, Jacklyn s-a măritat cu un imigrant cubanez, Miguel Bezos, inginer de profesie. Familia Bezos s-a mutat în Houston, Texas, unde Miguel Bezos și-a găsit de lucru ca inginer la Exxon.

Jeffrey Bezos a fost înscris la școala elementară River Oaks din Houston, și își petrecea vacanțele de vară la bunicul său. Acesta și-a dezvoltat interesul pentru știință și tehnologie și odată și-a construit o alarmă electrică ca să-și țină frații mai mici departe de camera sa. Familia lui s-a mutat la Miami, în statul Florida, iar Bezos s-a înscris la liceul Miami Palmetto, lucrând la McDonald’s. A urmat un program studențesc de pregătire științifică la Universitatea din Florida, iar în 1982, datorită performanței, a primit premiul cavalerului de argint. La discursul de absolvire, Bezos s-a adresat audienței că visul său este să ajute omenirea să colonizeze spațiul. În 1986 a absolvit Universitatea Princeton cu “summa cum laude”, devenind specializat în inginerie electrică și știința calculatoarelor, și membru al grupului Phi Beta Kappa. În 1993 s-a căsătorit cu MacKenzie cu care au făcut patru copii.

Bezos a primit oferte de locuri de muncă la Intel, Bell Labs și Andersen Consulting, însă el a ales să lucreze la Fitel, un start-up de telecomunicații, având sarcina de a clădi o rețea pentru comerțul internațional, un magazin online de vândut cărți. S-a orientat spre domeniul bancar și a ajuns manager la Banksters Trust, iar apoi s-a alăturat firmei multinaționale de gestionare a investițiilor D.E. Shaw & Co, devenind vicepreședintele acesteia la vârsta de 30 ani.

S-a mutat în orașul Seattle, Washington, unde a început să-și pună în aplicare planul de afacere- să creeze o rețea virtuală de comerț internațional în plină eră de boom al internetului. I-a dat denumirea “Amazon” fiindcă i se părea “exotic și diferit”, dar și fiindcă a fost inspirat de fluviul Amazon, cel mai lung fluviu din lume, visând să creeze cel mai mare magazin electronic de cărți din lume. A muncit din greu zile și nopți întregi.

Pe 5 iulie 1994 a fost creat ceea ce ne este cunoscut nouă drept Amazon, iar Bezos l-a încorporat companiei Cadabra Inc., câteva luni mai târziu schimbându-i denumirea companiei în Amazon. Compania era operată în afara garajului casei lui Bezos de pe strada Northeast 28 th Street din Bellevue. În septembrie 1994, Bezos a cumpărat domeniul relentless.com. De pe urma comenziilor și serviciilor de livrat, s-a îmbogățit și a devenit milionar.

În 1998, Amazon a devenit diversificat în vânzarea online de filme și melodii, dar și alte produse consumabile. Și-a construit centre de livrare. Bezos și-a început tactica agresivă de a cumpăra competitorii mici cu 54 milioane de dolari.

În 1999 a primit titlul de “personalitatea anului” în revista TIME.


Jeff Bezos in 1997  

Jeff Bezos 1997 jpg jpeg

Pe 8 septembrie 2000, Bezos , împătimit după turismul spațial, a fondat o nouă companie, Blue Origin, o companie aerospațială cu scopul de a efectua experimente cu rachete precum modelul New Shepard și noi vehicule pentru a facilita călătoriile în spațiu.

În 2002 a lansat Amazon Web Services prin care compila date de la canalele meteo și traficul website-ului. A urmat o perioadă de stagnare și dificultăți financiare din cauza cheltuielilor rapide încât că Bezos a trebuit să închidă câteva centre de distribuire pentru a preveni falimentul. Dar revenirea a fost rapidă în 2003, compania obțînând un profit de 400 milioane de dolari.

În 2005 a fost lansat Amazon Prime, serviciul de transmitere filme și melodii online, iar în 2006 a apărut Prime Video, un serviciu ce transmite seriale.

În noiembrie 2007, Bezos a lansat Amazon Music, o platformă pentru achiziționare melodii online, și Amazon Kindle, un serviciu ce permitea clienților să-și cumpere și să-și descarce cărțile, ziarele și revistele în format electronic.


Pagina web a site-ului Amazon

amazon jpg jpeg

În 2010, Bezos s-a orientat și spre industria filmului, lansând Amazon Studios pentru a produce filme și seriale.

În 2011 a fost lansat Amazon Drive, un spațiu de stocare cloud pentru date, fișiere și fotografii, și tableta Amazon Fire Tablet.

În 2013 , Bezos a încheiat un contract de 600 milioane de dolari cu CIA privind serviciile de livrare, iar în octombrie, Amazon a devenit cea mai mare piață de comerț online retail din lume. A cumpărat ziarul The Washington Post cu 250 milioane de dolari.

În 2014, cu 970 milioane de dolari, a achiziționat Twitch, platforma de transmisiuni cu jocuri video. Amazon controlează un lanț de companii precum A9.com care dezvoltă motoare de căutare, Amazon Maritime care operează transportul de produse din China în SUA, Annapurna Labs, o companie israeliană ce fabrică microelectronice, Audible.com, un producător de melodii, cărți audio, programe educaționale și programe radio/TV, ComicXology, platforma de reviste cu benzi desenate în format virtual, CreateSpace, o platforma pentru creatori independenți, Goodreads, baza de date pentru cărți, recenzii și adnotări, Kuiper Systems, un proiect inițiat pentru a lansa o constelație de sateliți de internet pe orbita planetei , RingBell, o companie care securizează uși și fabrică camere video, Whole Foods Market- lanțul de supermarkete alimentare, Souq, platforma de vânzări din Orientul Mijlociu, cât și Junglee sau Amazon India.

Pe 6 noiembrie 2014, Amazon a lansat cel mai popular produs al său - Alexa, un asistent virtual cu inteligență artificială și voce, conectată la difuzoarele Echo. Alexa e capabilă să îndeplinească diferite comenzi - de la înregistrare la redat muzică și spus povești și bancuri, de la făcut liste cu sarcini la setarea alarmelor, de la comunicarea vremii la raportarea traficului rutier, de la rezultatele meciurilor sportive la reportaje cu știri și burse. De asemenea, a fost implementată într-un sistem de automatizare a casei, care poate aprinde și stinge becurile, poate porni apa de la robinet, aerul condiționat, cuptorul de microunde, schimbă canalele la televizor, radio și reglează temperatura frigiderului doar printr-o comandă vocală. A fost implementată și în automobile, având rol vocal de a transmite date despre traficul rutier de a ghida șoferul și de a redă muzică. Cu toate că se anunța o competiție dură, mulți utilizatori chiar au putut să le pună pe Alexa (de la Amazon) și Cortana (de la Microsoft) să coopereze și să lucreze în mod armonios.


Alexa

alexa jpg jpeg

Din 2016, Bezos a început să vândă 1 milion de acțiuni pentru 671 milioane de dolari, iar apoi pentru 756,7 milioane de dolari. 130 000 de oameni au fost angajați în acel an în centrele de livrare. Bezos a început să investească în biotehnologie, neuroștiințe și sistemul medical pentru prelugirea vieții. Compania Amazon și-a diversificat serviciile și a început să acopere domeniul de streaming audio-video (transferul de date într-un flux continuu), cloud computing pentru stocarea datelor fără a fi amplasate într-un dispozitiv electronic fizic și în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Compania a fost criticată ani la rând pentru monopol, cumpărarea competitorilor, poluare, furt de tehnologii și încălcare drepturi de autor, neplata taxelor federale, conditile de muncă inumane din depozite, colectarea și vânzare de date, încălcarea confidențialității, tehnologia de recunoaștere facială . Amazon a fost aspru criticat și de politicienii americani extrem de populiști, precum Donald Trump, afaceristul conservator și președintele republican al Statelor Unite ale Americii, un adept al protecționismului, acuzându-l pe Jeff Bezos că plătește prea puțin pentru serviciile de livrare prin poșta americană. Inclusiv senatorul democrat socialist, Bernie Sanders, a criticat Amazon pentru conditile de muncă mizerabile și salariile mici raportate în media , și fiindcă nu plătește taxe federale.

În toate depozitele și sediile de livrare din America de Nord. Asia și Europa de Vest s-a raportat că angajații Amazon, în special ambalatorii, transportatorii de mărfuri și lucrătorii din depozite lucrează în condiții inumane, că nu primesc pauze de toaletă, ajung să sufere de deshidratare, oboseală, căldură excesivă, lipsa de aerisire.


Robotii Kiva

kiva jpg jpeg

Jeff Bezos a fost determinat astfel să înceapă să-și automatizeze producția, ansamblarea și livrarea produselor. În multe sedii a implementat 200 000 de roboți Kiva, fabricăți de Amazon Robotics (anterior fiind Kiva System, achiziționat în 2012) care pot transporta și aranja mărfurile fără probleme.

A dezvoltat aplicația Amazon Go prin care clienții își pot colecta și plăti cu telefonul produsele din supermarkete alimentare fără să mai plătească bani cash sau cu cardul la caserie.

În 2016, Bezos a dezvoltat compania Amazon Prime Air care fabrică drone pentru a transporta la mare distanță, în doar 30 minute, produsele de mici dimensiuni (cu o greutate maximă de 2 kg) comandate de clienți.

Din 2018, Jeff Bezos l-a depășit pe Bill Gates și a devenit cel mai bogat om de pe planetă, având în prezent o avere de 117 miliarde de dolari.

În 2019, Bezos și MacKenzie au divorțat. A fost cel mai scump divorț din istorie, Bezos oferindu-i partaj de 35 miliarde de dolari, făcând-o pe MacKenzie a treia cea mai bogată femeie din lume.


O dronă Amazon Prime Air transporta un pachet

Amazon Prime jpg jpeg

Amazon este cel de-al doilea mare angajator după Walmart în Statele Unite în domeniul comerțului, dar și cea mai mare piață de comerț online din lume, avându-i drept competitori pe eBay (creat în 1995 de către Pierre Omidyar) și Alibaba, cel mai mare magazin chinezesc de comerț electronic (fondat în 1999 de către Jack Mă).

Amazon în prezent are venituri de 280 miliarde de dolari , aproximativ 800 000 de angajați (de la lucrătorii din depozite la curieri și operatori), 200 000 de roboți lucrători și 150 sedii de livrare deschise în Statele Unite ale Americii, Canada, Franța, Italia, Germani, Regatul Unit, Spania , China și Japonia.

Dar care este stilul de a fi lider? Jeff Bezos susține că trăiește echilibrat, folosind termenul de “armonie dintre muncă și viață”, orientându-se după filosofia manageriatului:

Ziua 1 - start-up (Lansarea)
Ziua 2 - statis (Echilibrul/Consolidarea)
Ziua 3 - irrelevance (Irelevanța)
Ziua 4- excruciating, painful decline (Scăderea, Declinul dureros)
Ziua 5- death (Moartea)

Bezos susține că pentru el este întotdeauna “Ziua 1” pentru a-și descrie planul de creștere și dezvoltare. El declara în mod repetat că marile companii supraviețuiesc doar câteva decenii și că moartea companiei Amazon este inevitabilă, de aceea încearcă de multe ori să se reinventeze.