Cine a fost Jean Baptiste Regnault? jpeg

Cine a fost Jean-Baptiste Regnault?

📁 Biografii
Autor: Francesca Savu

Născut în Paris în anul 1754, Jean Baptiste Regnault a fost unul dintre cei mai cunoscuţi pictrori francezi ce şi-a început activitatea pe un vas comericial. La vârsta de cinsprezece ani, talentul său a fost remarcat, find trimis în Italia. Pe parcursul sederii pe tărâmurile calde ale Mediteranei, acesta s-a aflat sub îndrumarea lui Bourdine, tot de origine franceză ce a studiat istoria picturii la Roma.

wthw jpg jpeg

În 1776 Jean Baptiste se întoarce în Franta şi la scurtă perioadă de timp câstigă „Grand Pix” una dintre cele mai cunoscute burse dedicate tinerelor talente ce activau în domeniul picturii şi  sculpturii, înfinţată în timpul domniei lui Louis al IV-lea al Franţei în 1663. Bursa permitea tinerilor ca pe o perioada de trei sau cinci ani să stea la Roma pentru a studia şi a se perfectiona în domeniul de activitate. Celebra sculptura  cu care acesta a castigat bursa s-a numit „Alexander si Diogene”.

fgrh 0 jpg jpeg

În 1783 devine academician în cadrul Académie des Beaux-Arts. Funcţia a fost obţinută în urma studiului său realizat pe baza unei celebre fresce a lui Chiron, „Educatia lui Ahile” din Herculaneum.

Pe langă temele sale preferate ce priveau mitologia şi alegoriile, el a fost autorul  a multe  picturi cu subiect istoric precum perioada de guvernare a lui Napoleon:“Portretul lui Napoleon pe câmpul de la Boulogne” în 1803, “Marşul triumfal al lui Napolen” din 1804 sau “Căsătoria lui Jerome cu prinţesa de Wurtenberg” din 1810.