Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Karl Marx jpeg

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Karl Marx

📁 Biografii
Autor: Redacția

Despre Karl Marx și ideile sale s-a scris și s-a speculat mult, unii considerându-l autorul moral al crimelor regimului comunist, în timp ce alții cred că scrierile sale au fost mai degrabă interpretate greșit.

Născut pe 5 mai 1818, în Trier, Germania, Marx a avut o viață dominată de răzvrătire, sărăcie și de boală. Cu ocazia împlinirii a două secole de la nașterea sa, prezentăm cinci lucruri mai puțin cunoscute despre coautorul Manifestului Partidului Comunist, scrie Adevărul.

1. A scris și opere de ficțiune

Până în 1837, Marx scrisese atât ficțiune cât și non-ficțiune. „Scorpion și Felix” este un scurt roman pe care acesta l-a scris, dar se pare că nu l-a considerat foarte bun, arzând mai multe părți din acesta, astfel că azi ne-au rămas doar fragmente.

Marx a publicat, de asemenea, și o piesă de teatru, intitulată „Oulanem”, precum și mai multe poezii de dragoste dedicate soției sale, Jenny von Westphalen. Niciuna dintre aceste opere nu a fost însă publicată în timpul vieții sale.

2. A suferit de mai multe afecțiuni

Karl Marx a suferit de mai multe afecțiuni de-a lungul vieții. În timp ce scria „Das Kapital”, filosoful suferea de insomnie, de probleme la ficat și la stomac.

„Fuma nonstop și bea alcool în exces. Deși a suferit din cauza furunculelor toată viața, Marx a fost afectat mai ales în perioada în care a scris Das Kapital. Furunculele ajungeau chiar și la dimensiunea unui pumn”, scrie David Cates în ”Karl Marx: Philosopher and Revolutionary”.

3. Era înrudit cu fondatorii Philips, celebra companie de electronice

Marx a fost susținut financiar în repetate rânduri, de un unchi de-al său, un negustor olandez pe nume Lion Philips, al cărui fiu și nepot aveau să fondeze compania de electronice Philips.

„Corespondența dintre Marx și familia Philips îl dezvăluie pe Marx manipulatorul care folosea familia ca sursă de venit în vremurile cele mai aprige și care se distanța de ei când ajutorul ei nu mai era necesar”, notează Frank E. Manuel în ”A Requiem for Karl Marx”.

4. A fost exmatriculat pentru că s-a duelat

Karl Marx a urmat cursurile universității din Bonn, cunoscut și drept „colegiul regilor”. Aici, studentul a fost exmatriculat pentru că a acceptat un duel cu pistoale în loc de săbii, după cum era obiceiul. Două luni mai târziu, Marx era provocat la alt duel, în urma căruia a fost împușcat, scăpând însă doar cu o rană minoră la ochiul stâng.

„Nemulțumit de acțiunile lui, Heinrich Marx l-a înscris pe Karl la Universitatea din Berlin, în octombrie 1836”, mai scrie Manuel în același volum.

5. Controversata căsătorie

Cu câțiva ani înainte de nașterea filosofului, tatăl său se împrietenea cu Ludwig von Westphalen, un aristocrat prusac a cărui fiică, Jenny, îl întâlnea pe Karl Marx pe când acesta împlinise doar un an, iar ea cinci. 

Când Jenny von Westphalen a împlinit 22 de ani s-a logodit cu filosoful, după ce a anulat logodna cu un alt membru al aristocrației. Familia von Westphalen nu a fost de acord cu căsătoria, faptul că proveneau din clase sociale diferită și că ea era mai în vârstă decât el, nefiind privite cu ochi buni.