Charles d’Eon, spionul femeie jpeg

Charles d’Eon, spionul femeie

📁 Biografii
Autor: Redacția

Unul dintre cele mai ciudate episoade de spionaj din istorie l-a avut ca protagonist pe Charles d’Eon, rămas în amintirea posterităţii sub titulatura de „cavaler d’Eon”. Atât timp cât a trăit, a persistat misterul în privinţa identităţii sale. „Cavalerul d’Eon” era femeie sau bărbat? Adevărul s-a aflat după moartea sa. Era bărbat şi a trăit jumătate din viaţă deghizat în femeie.

Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Thimothée d’Eon de Beaumont s-a născut pe 5 octombrie 1728, la Tonnere, într-o familie bogată. A urmat colegiului Mazarin, iar după absolvire a fost angajat ca secretar al domnului de Sauvigny, administratorul fiscal al Parisului, calitate în care a atras atenţia regelui Ludovic al XV-lea, care l-a cooptat în serviciul său secret.

Prima misiune importantă a fost şi una specială, trebuia să „pună umărul la restabilirea relaţiilor diplomatice cu Rusia”. Dându-şi seama că o femeie ar reuşi să câştige mai repede încrederea suspicioasei ţarine Elisabeta I, d’Eon s-a deghizat în femeie. A „împrumutat” identitatea „secretarei” cavalerului Douglas, conducătorul oficial al delegaţiei franceze. Charles d’Eon va reuşi să îşi ducă la îndeplinire misiunea.

În 1762, d’Eon este numit căpitan în regimentul de elită al Dragonilor. Pentru serviciile sale, regele îl va înnobila, numindu-l cavaler d’Eon şi îi va acorda şi o distincţie – Crucea Sf. Ludovic. Va fi numit ministru plenipotenţiar la Londra, în 1763, continuând să lucreze ca spion al regelui. Aici, din cauza stilului său de viaţă somptuos şi al legăturilor cu protipendada britanică va fi rechemat în Franţa. Va refuza să se întoarcă temându-se de o cursă. Exilul său va dura paisprezece ani, până după moartea lui Ludovic al XV-lea. Noul suveran, Ludovic al XVI-lea, îl va rechema pe d’Eon în Franţa. Acesta a pus o condiţie şocantă. Pentru a reveni, guvernul francez să-l recunoască public drept... femeie!

âCharles d’Eon crease o atmosferă de mister în jurul sexualităţii sale, făcând presa engleză să scrie că ar fi fost, de fapt, o femeie îmbracată în uniformă de Dragoni. De altfel, în a doua parte a vieţii, d’Eon s-a considerat a fi ... femeie. Ludovic al XVI-lea a acceptat condiţia lui d’Eon şi l-a prezentat la Curte drept femeie. În imaginile contemporane, d’Eon este adesea înfăţişat în haine de femeie, dar purtând pe piept cu mândrie, Crucea Sf Ludovic.

În 1792, când Franta revoluţionară era ameninţată din toate părţile, el s-a adresat Adunării Naţionale, declarând că vrea să formeze o divizie de femei cu care să lupte împotriva austriecilor!  Charles d’Eon va muri la Londra, pe 21 mai 1810. Autopsia lui a demonstrat că nu era nici hermafrodit, cum îl credeau unii contemporani, nici femeie, ci un bărbat în toată regula.