Buster Keaton, nebunul comic fără zâmbet! jpeg

Buster Keaton, nebunul comic fără zâmbet!

📁 Biografii
Autor: ok magazine

Azi se împlinesc 121 de ani de la nașterea celui mai enigmatic comic hollywoodian:Buster, cel care nu lăsa să-i scape niciun zâmbet în comediile lui alb-negru mute – nemuritoare mixuri de umor cu melancolie filozofică şi cascadorii formidabile. Buster, genialul comic care a fost internat la Psihiatrie! Melancolia din ochii lui vorbea despre o reală înclinaţie spre depresie… Chipul lui imperturbabil a ascuns o viaţă tumultuoasă, cu două divorţuri dezastruoase, multe iubiri pasagere şi o aventură în stil vaudeville în cămaşa de forţă, aşa cum numai lui i-ar fi putut ieşi!

Pentru unii critici de film, Keaton a fost chiar mai mare decât Chaplin. Întrebat cândva pe la începutul carierei de către prietenii săi de ce nu râdea niciodată, Keaton le-a spus că nici măcar nu realizase asta, atât de încordat era la filmări. Dar chiar şi după ce şi-a dat seama de asta, a continuat cu aceeaşi figură impasibilă. O figură despre care criticul David Thomson spune că a fost o alegere filozofică:“Era impasibil fiindcă în felul ăsta se abţinea să plângă. Spre deosebire de el, în close-up-urile  în care reflecta la soarta lui, Chaplin plângea în hohote. De-asta eu l-am simţit pe Keaton ca fiind un artist mai profund, fiindcă n-a alunecat în autocompătimire. Nu şi-a plans de milă”, notează interesant Thomson.

Născut pe 4 octombrie 1895 în Piqua (Kansas), Keaton a fost fiul unei familii de artişti de vaudeville. De altfel, a şi venit pe lume în orăşelul în care s-a întâmplat ca mama lui să intre în travaliu. Şi tot aşa s-a întâmplat să-şi primească numele de scenă Buster. Cu nişte părinţi artişti, micul Joseph Frank pe numele lui real, a cunoscut diverse alte vedete ale vremurilor. Inclusiv pe marele magician Houdini, care l-a văzut cum, pe la 1 an şi jumătate, a căzut, rostogolindu-se pe scări fără să păţească nimic şi l-a botezat “Buster”.

Citește continuarea articolului aici