Tragedia de la Khodynka: Nicolae II își începe domnia într o baltă de sânge jpeg

Tragedia de la Khodynka: Nicolae II își începe domnia într-o baltă de sânge

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția

S-a spus despre Țarul Nicolae al II că și-a început domnia într-o baltă baie de sânge. Nu a fost o crimă intenționată a țarului, dar adevărul este că momentul încoronării sale a fost, într-adevăr, marcat cu sânge:festivitățile organizate cu ocazia încoronării s-au încheiat cu o tragedie pe câmpia Khodynka din apropiere de Moscova, unde oamenii s-au călcat în picioare pentru a primi câteva daruri. Au murit atunci 1389 de oameni.

Nicolae II devine țar în noiembrie 1894, dar încoronarea sa este organizată un an și jumătate mai târziu, în primăvara anului 1896. La patru zile de la încoronare, autoritățile au organizat un mare banchet pentru popor pe câmpia Khodynka din apropiere de Moscova. Au fost construite cu această ocazie teatre, restaurate și taverne, iar autoritățile au pregătit pachete cu mâncare pentru a le dărui participanților (acestea conțineau o pâine, un cârnat, covrigi, smochine, turtă dulce și o ceașcă comemorativă).

Anticipând darurile, rușii au început să se strângă cu miile pe câmpia Khodynka încă dinainte de răsăritul soarelui. Potrivit unor estimări, până la 500.000 de persoane s-ar fi aflat acolo. În rândul oamenilor s-a răspândit zvonul că nu ar exista pachete-cadou pentru toată lumea și că ceașca pe care urmau să o primească avea înăuntru o monedă de aur. În aceste condiții, mulțimea a început să se agite, iar polițiștii care trebuiau să asigure ordinea, în număr de 1800, nu au făcut față. Mulți oameni au fost astfel călcați în picioare și s-a iscat o panică generalizată:1389 de oameni au murit și alți 1300 au fost răniți.

800px chodynka jpg jpeg
po 2 jpg jpeg

În ciuda tragediei, festivitățile au continuat după program în cealaltă parte a câmpiei, înainte ca informațiile să se răspândească. Țarul însuși și soția sa și-au făcut apariția în jurul orei 14.00, oră până la care urmele incidentului fuseseră șterse de autorități. Familia imperială a aflat de ce se întâmplase mult mai târziu, la zece ore după evenimente, iar Nicolae II s-a gândit că nu ar mai trebui să participe la balul ce urma să aibă loc la ambasada franceză. Unchii săi l-au convins însă să meargă la petrecere pentru a nu-i jigni pe francezi, considerând că acest gest ar fi chiar mai imprudent decât cel de a părea nepăsător față de tragedia propriului popor. În ziua următoare, Nicolae și soția sa au mers la spital pentru a-i vizita pe răniți.

Atât populația, cât și familia imperială au fost îngrozite de cele întâmplate, dar Țarul a ezitat atunci când a venit vorba de sancționarea celor responsabili. Organizarea festivităților de la Khodynka revenise contelui Vorontsov-Dachkov și Marelui Duce Serge, guvernator general al Moscovei și unchiul lui Nicolae. Ancheta a arătat că Serge și câțiva dintre subordonații săi direcți au fost responsabili de proasta organizare care a dus la tragedie, însă Nicolae II nu a avut curajul să-l sancționeze. Așadar, doar câțiva oficiali de rang minor au fost destituiți, iar guvernul rus a acordat ajutoare semnificative familiilor celor morți. Însă opinia publică rusă nu s-a lăsat păcălită și a criticat foarte aspru neglijența autorităților și atitudinea față de tragedia de la Khodynka, iar imaginea publică a țarului a avut mult de suferit.