Cele mai mari furturi de artă din istorie jpeg

Topul celor mai celebre tablouri furate vreodată

📁 Biografii
Autor: Andreea Lupşor

În urmă cu mai bine de 100 de ani, capodopera lui da Vinci, Mona Lisa, a ajuns peste noapte cea mai faimoasă pictură din lume după ce a fost furată din Muzeul Luvru pe 21 august 1911.

Furată de Vincenzo Peruggia, care susţinea că s-a îndrăgostit de Mona Lisa în cei doi ani în care tabloul a stat în bucătăria lui, Gioconda s-a transformat într-o senzaţie internaţională şi, prin asociere, şi muzeul Luvru. Notorietatea picturii a contribuit la găsirea ei, din moment ce ar fi fost imposibil pentru Peruggia să o vândă.

Peruggia era un italian care lucra la muzeu. Într-o zi, a luat pur şi simplu tabloul de pe perete, după închiderea muzeului, şi a plecat cu el ascuns sub haine. Deşi a susţinut că a furat tabloul în numele naţionalismului italian, probabil că adevărata motivaţie a fost imensa sumă de bani pe care ar fi obţinut-o dacă reuşea să vândă tabloul.  El a fost prins, în Italia, după ce l-a contactat pe proprietarul unei galerii de artă. În 1913 tabloul s-a întors la Paris, în pofida numeroaselor proteste venite din partea italienilor care susţin şi astăzi returnarea picturii în ţara de baştină.

Cel mai cunoscut hoţ de artă din istorie trebuie să fie Stéphane Breitwieser. El a fost şi cel mai de succes hoţ... asta până a fost prins. Chelner, istoric de artă autodidact, Breitwieser a furat, între 1995 şi 2001, 239 de tablouri, estimate la circa 1, 4 miliarde de dolari. El a fost prins în noiembrie 2001 în timp ce încerca să jefuiască un muzeu din Elveţia, şi a fost condamnat la 26 de luni de închisoare.

1 breitw jpg jpeg

(Stéphane Breitwieser la tribunal)

Pe 18 martie 1990, un grup de hoţi deghizaţi în poliţişti au intrat în Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston şi au reuşit cel mai mare – şi încă nerezolvat – jaf de artă din istoria Americii. Hoţii i-au încătuşat pe gardienii muzeului sub pretextul că fusese emis un mandat de arestare pe numele lor. Deşi au fost surprinşi de camerele de filmat, hoţii au petrecut 81 de minute în interiorul muzeului pentru a fura mai multe tablouri. Cea mai valoroasă operă dispărută este tabloul „Concertul”, semnat de Vermeer, evaluat la 200 milioane de dolari. Printre cele 13 tablouri furate era şi un Rembrandt în valoare 100 de milioane de dolari.

1 Vermeer The concert JPG jpeg

Pe 22 august 2004, câţiva mascaţi înarmaţi au intrat în muzeul Munch din Oslo, în miezul zilei, şi au furat două capodopere semnate de Edvard Munch:„Ţipătul” şi „Madonna”. Recuperate de poliţie doi ani mai târziu, operele au fost uşor deteriorate şi au trebuit restaurate înainte de a fi din nou expuse. „Ţipătul”, cea mai faimoasă operă a lui Munch, este estimată la 82 de milioane de dolari.

1 The Scream jpg jpeg

„Grădina Luxembourg” a lui Henri Matisse se numără printre tablourile furate din Muzeul Chacara do Céu din Rio de Janeiro. Pe 24 februarie 2006, în timpul Carnavalului, patru oameni înarmaţi au furat din acelaşi muzeu opere celebre sembate de Dali, Picasso şi Monet. Niciuna dintre picturi nu a fost recuperată.

1 henri matisse european master painter the luxembourg gardens 1901 framed jpg jpeg

Mona Lisa nu este singura pictură de da Vinci furată vreodată. În august 2004, nişte hoţi deghizaţi în turişti ce vizitau castelul Drumlanrig din Scoţia au fugit într-un Volkswagon Golf cu „Madona of the Yarnwinder”. Castelul este gazda unor opere în valoare de peste 650 milioane de dolari, semnate de da Vinci, Rembrandt şi Holbein. Tabloul a fost recuperat în 2007.

În decembrie 2000, tablourile lui Renoir –  „Tănâr parizian” şi „Conversaţie cu un grădinar” – şi un autoportret al lui Rembrandt au dispărut din Muzeul Naţional din Stockholm. Trei bărbaţi, dintre care unul înarmat, au fugit din muzeu cu cele trei picturi în doar trei minute. „Conversaţie cu un grădinar” a fost găsit în timpul unui raid al poliţiei, iar celelalte două în 2005.

1 Renoir Pierre Auguste Conversation with the Gardener jpg jpeg

Poate cel mai nereuşit jaf din istorie este cel din aprilie 1991, când douăzeci de picturi furate din Muzeul Van Gogh din Amsterdam au fost recuperate 35 de minute mai târziu în maşina cu care hoţii ar fi trebuit să scape. Unul dintre tablourile furate, „Mâncătorii de cartofi”, se numără printre primele opere semnate de Van Gogh.

Sursă:http://news.discovery.com/