Povestea inginerului care i a uimit pe cei de la National Geographic cu un peisaj din Munţii Rodnei jpeg

Povestea inginerului care i-a uimit pe cei de la National Geographic cu un peisaj din Munţii Rodnei

📁 Biografii
Autor: Bianca Sara

Ovidiu Lazăr are 39 de ani şi este inginer în industria cărnii. Deşi este pasionat de fotografie de 6-7 ani şi-a luat hobby-ul în serios în urmă cu doi ani, când a avut ocazia să urce prima dată pe munte. Au urmat mai apoi nenumărate ture foto prin munţii României şi nu numai.

Lucrând în industria cărnii la o companie cu sediul în Cluj-Napoca, bistriţeanul în vârstă de 39 de ani avea nevoie de ceva care să-l detensioneze şi să îl facă să uite de stresul cotidian. S-a îndrăgostit de munte şi de fotografie în urmă cu doi ani, când prietenii au tras de el să îi însoţească în Retezat.De patru zile pe munte a avut nevoie să se îndrăgostească iremediabil de natură, dar şi de peisajele superbe oferite. A început să investească în echipament şi să participe la ture foto în mai toţi munţii din România, dar şi în afară.Spune însă că cea mai „ofertantă” locaţie pentru el ca şi fotograf este zona Munţilor Rodnei, asta şi datorită lacurilor glaciare dar şi a vârfurilor superbe. De asemenea, bistriţeanul a fost impresionat de munţii Dolomiţi din Italia, dar şi de peisajele oferite de Maroc, Norvegia, Islanda sau Elveţia, unde a avut ocazia să meargă în ture foto în ultimul an.Nu a urmat niciun curs în domeniu, fiind autodidact şi învăţând tot ce ştie pe parcurs din propriile greşeli, dar şi din sfaturile celorlalţi fotografi.

image

Spectaculozitatea peisajelor sale are însă şi un cost, implică o condiţie fizică excelentă, ce trebuie să-ţi permită să rezişti în drumeţii de câteva zile pe munte şi chiar o rezistenţă destul de mare la temperaturi scăzute, asta dacă vrei să surprinzi instantanee spectaculoase la -10 -20 de grade. Deşi înainte să vadă frumuseţea muntelui nu era un amator de drumeţii, bistriţeanul a ajuns să se lase şi de fumat pentru a-şi creşte condiţia fizică.

Pe site-ul celor de la National Geographic a ajuns anul trecut, când o verişoară din Statele Unite i-a făcut cont. A postat câteva zeci de poze, mai mult pentru reacţii, pentru a vedea cum este privită munca sa şi unde mai are de corectat. În urmă cu o săptămână un peisaj de la apus din Munţii Rodnei, cu o cabană cuprinsă de o ceaţă aurie a atras atenţia editorilor de la National Geographic, care au desemnat-o, alături de alte 9 fotografii din lume, una dintre cele mai spectaculoase.Mini-seria de fotografii poartă numele „Ora de Aur” şi include fotografii impresionante făcute la răsărit şi apus. Printre acestea se numără şi instantanee cu un vulcan din Rusia, o rezervaţie din Kenya sau un sat din Grecia.Fotografia bistriţeanului Ovidiu Lazăr a fost făcută în toamna lui 2013, la coborârea din Munţii Rodnei, la apus.

image

Fotografia care a atras atenţia celor de la National Geographic (Foto:Ovidiu Lazăr)

”Într-o duminică ne-am plictisit în oraş şi ne-am adunat mai mulţi şi am urcat pe Rodnei. Era o ceaţă şi nu se vedea nimic şi la coborare ne-a prins apusul care a format un nor auriu”, explică fotograful.De faptul că i-a fost aleasă fotografia a aflat de la reporterii unei televiziuni care l-au sunat să-i ceară o declaraţie. Spune că pentru el astfel de recunoaşteri sunt importante, pentru că reprezintă un feedback primit pentru munca sa, în ciuda faptului că nu plănuieşte să-şi transforme hobby-ul în business.

Vezi mai multe fotografii aici!