Florence Nightingale, asistenta lui Dumnezeu jpeg

Florence Nightingale, asistenta lui Dumnezeu

Faimoasă pentru munca depusă în spitalele militare din Crimeea, Florence Nightingale a făcut din profesia de infirmieră, una respectabilă pentru femei.

Florence Nightingale s-a născut la data de 12 mai 1820 şi a fost numită după oraşul italian al naşterii sale. Părinţii săi înstăriţi se aflau la Florenţa unei vacanţe.În anul 1837, Nightingale a simţit chemarea lui Dumnezeu pentru a face ceva, dar nu era sigură de munca pe care trebuia să o facă. Aceasta a început să fie interestă de  infirmerie, dar părinţii săi au considerat că era o profesie nepotrivită pentru o femeie de statutul şi istoricul său şi nu i-au permis să se instruiască pentru a fi asistentă medicală. Aceştia se aşteptau ca ea să se căsătorească şi să trăiască viaţa unei femei din înalta societate.

Părinţii lui Florence au cedat în cele din urmă şi în anul 1851, aceasta s-a dus în Kaiserwerth, Germania  pentru o pregătire ca asistentă pentru trei luni. Acest lucru i-a permis ca  în anul 1853 să devină administratorul unui spital pentru doamne care se afla pe strada Harley. Anul următor, a izbucnit Războiul din Crimeea, iar curând, ziarele descriau lipsa disperată de facilităţi medicale adecvate pentru soldaţii britanici răniţi pe front. Sidnez Herbert, ministrul de război, o cunoştea deja pe Nightingale şi a rugat-o să supravegheze o echipă de asistente din spitalele militare din Turcia. În anul 1854, aceasta a condus o echipă de asistente care a preluat organizarea spitalelor cazarmei din Scutari unde s-au constatat codiţii sanitare dezastruoase.

Florence Nightingale s-a întors în Anglia în anul 1856. Câţiva ani mai târziu, în anul 1860, aceasta a pus bazele unei Şcoli de Pregătire pentru infirmiere la Spitalul Sfântul Thomas din Londra. O dată ce asistentele treceau prin acest proces, ele erau trimise la spitalele din întregul teritoriu britanic, unde împărtăşeau ideile pe care le-au învăţat şi s-a stabilit programul de instruire după modelul Nightingale.Teoriile acesteia, publicate în manualul „Note asupra infirmeriei” (Notes on Nursing) în anul 1860, au influenţat foarte mult modul cum se pregăteau asistentele, iar grijile sale privind regulile sanitare, sănătatea militară şi planificarea spitalului au stabilit practici care se aplică şi în zilele noastre. Florence Nightingale s-a stins din viaţă la data de 13 august 1910.

Notes on Nursing jpg jpeg