EDITORIAL | Speranțe și incertitudini jpeg

EDITORIAL | Speranțe și incertitudini

Anul abia început aduce speranţa ieșirii din pandemie, dar și incertitudini la fel de mari legate de perspectiva revenirii la o viaţă normală. Vaccinurile apărute foarte rapid după izbucnirea pandemiei reprezintă una dintre marile realizări știinţifice ale omenirii. În același timp, succesul în lupta cu virusul este pus sub semnul întrebării de doi factori majori.

Primul, capacitatea logistică a statelor de a organiza în termen scurt campanii de vaccinare în masă. Este cea mai mare operaţiune de acest fel din istorie, ţinând cont că ne aflăm într-o cursă contracronometru cu un agent patogen care a dovedit că evoluează, la rândul lui, foarte rapid. De succesul campaniei de vaccinare depinde revenirea la normal. Doar imunizarea populaţiei va face posibilă renunţarea la restricţii și reluarea activităţii economice la parametrii pre-pandemici. Dacă nu se atinge acest obiectiv, economiile vor suferi, oamenii vor avea dificultăţi din ce în ce mai mari, iar statele se vor lupta din greu să găsească finanţare pentru a susţine în continuare sectoarele economice cele mai lovite de criză.

În al doilea rând, efortul colosal de ieșire din pandemie este puternic subminat de valul conspiraţionist care a cuprins omenirea. Abordările iraţionale, generate până la urmă de frică, câștigă adepţi și cele mai fantastice teorii ale conspiraţiei, de la cip-ul ascuns în vaccin, la preluarea controlului de către extratereștri, încep să fie luate de bune. Este mediul propice în care grupările radicale de toate culorile se dezvoltă, iar populismul devine alternativă la politicile tradiţionale.

Următoarele luni vor fi cele mai importante. Ele nu vor aduce renunţarea la restricţii, din contră, multe ţări, confruntate cu apariţia noilor tulpini virale, au adoptat deja măsuri și mai drastice. Dar în acest scurt răstimp, infim la scară istorică, se va construi modul în care va arăta viitorul pentru fiecare om de pe faţa pământului. Pentru că efectele pandemiei vor fi de lungă durată, chiar dacă criza sanitară va fi depășită. Dar mutaţiile economice și sociale, schimbările de percepţie și de mentalitate la nivel individual și general vor rămâne pe termen lung. Istoricii de peste generaţii vor avea mult de lucru.

Acest articol a apărut în numărul 228 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 ianuarie - 14 februarie la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com