Din culisele «Game of Thrones»: de ce a ajuns Daenerys Targaryen în spital şi sursele de inspiraţie ale serialului png

Din culisele «Game of Thrones»: de ce a ajuns Daenerys Targaryen în spital şi sursele de inspiraţie ale serialului

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția

Multe filme și seriale conțin, pe alocuri, momente inspirate din realitate. Game of Thrones/Urzeala Tronurilor nu face excepție. Ultimul sezon al controversatului serial va fi difuzat peste câteva zile. Fanii au urmărit deja trailerele oficiale în care scenele cu dragonii deasupra Winterfell sau pe Arya Stark alergând în întuneric cu sânge pe față și vorbind despre moarte.

De asemenea o priveliște șocantă a apărut în aceste zile cu Emilia Clarke, cea care o joacă pe Daenerys Targaryen, în spital. Vedeta a fost prezentă în urma cu câteva zile într-o emisiune TV în care a vorbit despre cele două intervenții pe creier suferite chiar în timpul filmărilor la îndrăgitul serial.

image

Actrita, de 23 de ani, a povestit ca totul a început cu o puternică durere de cap, după care a simțit că își pierde echilibrul. Au fost descoperite două anevrisme. Acest moment sumbru a dus la două operații pe creier.

A recunoscut că ceea ce a ajutat-o a fost chiar rolul lui Daenerys Targaryen, din serial. „Când ajungeam pe platoul de filmare și știam ca urmează să interpretez un personaj atât de puternic, care practic poate să treacă și prin foc, a fost lucrul care m-a salvat. Îmi era foarte frică de posibilitatea că voi muri”, a povestit Emilia Clarke.

image

Cert este că serialul are multe surse de inspirație din istoria reală. Însuși George R. R. Martin, autorul cărților de la care pleacă serialul TV, a declarat în mai multe rânduri că unele părți ale povestii sale au fost inspirate de Războiul celor Două Roze, din secolul al XV-lea. Iată câteva dintre episoadele prezentate și care au corespondență reală :

1 The Walk of Shame a fost inspirată dintr-un fapt real

Cei mai mulţi oameni au considerat că scena în care Cersei este pedepsită de către High Sparrow pentru incest să umble goală printre oamenii de rând este oribilă şi umilitoare. Acest fapt, însă, s-a bazat pe un incident real. George R.R. Martin a dezvăluit că a fost inspirat de un caz din Marea Britanie medievală, când amanta regelui Edward al IV-lea a fost pedepsită în acest fel după ce a murit acesta.

image

2 Succesiunea Yarei Greyjoy

După ce fratele său Theon a fost luat captiv de Ned Stark, Yara Greyjoy a fost crescută să-i succeadă tatălui său, Balon Greyjoy. Însă când sfârsitul acestuia a venit, s-a considerat că o femeie nu poate conduce, fiind încoronat unchiul Yarei, Euron.

Întocmai s-a întâmplat și cu fiica lui Henry I, Matilda. Deși nobilimea fusese pusă să jure că o va sprijini pe Matilda, la moartea regelui a fost încoronat vărul Matildei, Stephen, considerându-se că o femeie nu se poate achita de toate responsabilitățile.

image

3 Incestul Lannisterilor

Incestul lui Cersei Lannister cu fratele său, Jaime, e o parte importantă a acțiunii serialului. Deși nu există dovezi, se crede că unul dintre motivele pentru care Anne Boleyn a fost executată de Henry al VIII-lea era faptul că ar fi făcut sex cu fratele ei, George.

4 The wall

Zidul sau baricada de gheaţă ce delimitează cele Şapte Regate de restul lumii reprezintă una dintre cele mai importante asocieri ale serialului ,,Game of Thrones'' cu romanii antici. Zidul este inspirat de Zidul lui Hadrian care reprezenta graniţa fortificată a Imperiului Roman. Zidul era păzit în permanenţă de un soldat roman care urmărea posibilele pericole ce se îndreptau către imperiu. Unii dintre inamicii imperiului erau picţi un popor care a trăi pe teritoriul Scoţiei de astăzi. Mulți dintre ei cumva asemănători cu sălbaticii prezenți în serial. Pe partea sudică a zidului se aflau locuitorii care trăiau în siguranţa Imperiului spre deosebire de zona nordică, ce a reprezentat un tărâm al anarhiei triburilor războinice.

image
image

5 Vechea Valyria - cultură și limbă

În serial se face de multe ori referire la Vechea Valyria. Asemănarea este izbitoare cu influenţa şi bogăţia Romei. Limba Valyria a supravieţuit unui cataclism natural, deoarece limba şi cultura erau predate tinerilor din clasele sociale înalte. Este o imitație perfectă a limbii latine, predată şi astăzi în anumite şcoli. Desigur limba nu este singurul aspect moştenit de la locuitorii din Valyria, străzile ce străbat Essosul erau moştenite de la acelaşi imperiu. Reţeaua de drumuri fiind inspirată din cea a Imperiului Roman, care ajungea în orice colţ al imperiului.

Citeste si

Şapte figuri istorice care au inspirat personajele din „Urzeala tronurilor“

Alte asemănări sunt și între Daenerys Targaryen și Henry Tudor. În timp ce Daenerys, "Mama dragonilor", ultima supraviețuitoare din familia sa, a locuit o perioada în exil în Essos, Henry Tudor, tot ultimul din familia sa, Lancastrian, a fost forțat să stea în Britania. În plus, pe blazonul acestuia se afla un dragon.

O altă asemănare este cu Regele nebun, tatăl lui Daenerys Targaryen, regele Aerys, care și-a pierdut judecata. Așa s-a întâmplat și cu Charles al VI-lea, rege al Franței. În 1392, într-un moment de nebunie, și-a ucis mai mulți cavaleri. 

Citeste si

Istoria care a inspirat Urzeala tronurilor: regine medievale, secte de asasini și hoardele lui Ginghis Han

Care e legătura dintre Jon Snow şi Iulius Cezar? 10 locuri şi personaje din "Urzeala tronurilor" inspirate din istorie