Catastrofa demograficǎ din Romȃnia contemporanǎ jpeg

Catastrofa demograficǎ din Romȃnia contemporanǎ

Anul 1989 a ȋnsemnat dispariția unui regim totalitar ce dorea cu orice preț creșterea numǎrului de locuitori, avortul fiind interzis și femeile fiind controlate periodic ȋn zonele intime de cǎtre medici ce aveau puteri absolute. Umilirea femeilor atingea un prag absolut prin astfel de politici de stat. Restricțiile de tot felul au dus la slǎbirea organismelor și au generat o creștere a consumului de alimente și bǎuturi, ceea ce a afectat starea de sǎnǎtate a populației. Ȋn plus, sistemul medical a fost slab dotat pentru a face fațǎ problemelor reale ale locuitorilor și a fost normal sǎ creascǎ mortalitatea.

Ȋn conformitate cu regulile naturale, generațiile numeroase și ȋn vȃrstǎ au ȋnceput sǎ se stingǎ. Nu este de mirare cǎ ȋn anul 2002 s-a ȋnregistrat un vȃrf al deceselor pȃnǎ la cota 269.666. Pragul de 45 de ani este cel mai periculos pentru oameni, aici ȋncepȃnd aproape o dublare a mortalitǎții ȋn raport cu grupa 40 – 44 ani. Au pierit atunci 10.450 de persoane ȋn raport cu cele 5.926 din grupa amintitǎ. Bǎrbații au impresia cǎ reprezintǎ sexul puternic și este posibil ca tocmai aceastǎ atitudine de sfidare a realitǎții medicale sǎ-i coste foarte scump. Astfel, numai ȋn anul 2003 au pierit 7.436 de persoane ȋn floarea vȃrstei, din cei cu vȃrsta ȋntre 45 și 50 de ani, ceea ce ȋnseamnǎ un procent ȋnfiorǎtor de 71,15%.   

Situația s-a menținut gravǎ pentru bǎrbați și la alte categorii de vȃrstǎ. Astfel, intervalul 50 – 54 ani a fost marcat de o cotǎ a mortalitǎții de 69,33%, iar cel 60 – 64 de 64,73%. Procentele scad la etatea foarte ȋnaintatǎ, acolo unde nu prea ajung mulți oameni.

Se poate trage concluzia cǎ lipsa de preocupare pentru sǎnǎtate și excesele legate de consumul de alcool și tutun au dus la aceste pierderi ridicate printre bǎrbați. Oare o sǎ le vinǎ vreodatǎ mintea la cap celor ce se definesc drept puternicii zilei ȋn societate? Stilul de viațǎ decide ȋn mod decisiv durata vieții locuitorilor planetei și medicii sunt neputincioși acolo unde oamenii nu vor sǎ se ȋngrijeascǎ de propriul corp. Femeile sunt mai atente cu sǎnǎtatea și supraviețuiesc mai mulți ani.

Bibliografie

Anuarul statistic al Romȃniei 2004.