10 lucruri de știut despre Che Guevara jpeg

10 lucruri de știut despre Che Guevara

📁 Biografii
Autor: Stan Claudia

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, cunoscut sub poreclele sale Che Guevara, el Che sau Che a fost cel mai cunoscut revoluționar de stânga și liderul communist cubanez, precum și insurgent sud-american. Lista celor 10 lucruri de reținut despre acesta se referă la aspectele mai puțin cunoscute ale vieții lui.

1.  Numele de scenă

 Numele “Che Guevara” incită la dragoste sau  la ură. Numele acesta reprezintă libertatea de luptă pentru unii și pura măcelărie pentru alții. Ceea ce mulți oameni nu știu, este faptul că numele acestuia era Ernesto Lynch, numit după tatăl acestuia.

2.  Data de naștere

Data oficială de naștere a lui Che Guevara este 14 mai 1928. Cu toate acestea, certificatul de naștere indică faptul că acesta a fost născut cu o lună după, în data de 14 iunie 1928 în orașul Rosario din Argentina.

15050216 1246126372075411 900738981 n jpg jpeg

3.  Porecla rușinoasă

În tinerețe, Che Guevara a fost poreclit “Chancho”, însemnând porc. Această poreclă provine de la obiceiul acestuia de a purta același tricou o săptămână întreagă și din cauza lipsei igienei de care dădea dovadă. 

4.  Ernesto, un fost tocilar?

Spre deosebire de imaginea pe care o avem toți despre el, în tinerețe acesta a iubit jocul de șah, precum și poeziile. Subiectele favorite la școală erau matematica și ingineria, deci putem spune că Che Guevara a fost și în tinerețe un om foarte inteligent.

5. Care au fost originile acestuia?

Deși Che Guevara a fost cunoscut pentru acțiunile sale în Cuba, acesta a fost născut în Argentina, în orașul Rosario, mama sa provenind dintr-o familie din Spania, iar tatăl său având influențe atât din Spania, cât și din Irlanda. De remarcat este faptul că acesta nu a devenit niciodată cetățean cubanez.

15050471 1246126175408764 1890632435 n jpg jpeg

6.  Doctor de meserie

În ciuda înclinațiilor acestora din tinerețe, Ernesto Guevara și-a încheiat studiile medicale și a devenit doctor în iunie 1953, depunând un mare efort pentru a investiga în special lepra.

7. Cei cinci copii

Puțini oameni îl pot vedea pe Che Guevara un om familist. În realitate, acesta a avut cinci copii:o fetiță cu prima soție și partu copii cu cea de-a doua soție. Putem spune despre el că este un om ce punea accentul pe familie. 

8.  Che Guevara fără mâini

După executarea acestuia, un medic militar i-a amputat mâinile, fiind păstrate în formaldehidă pentru a putea fi transportate la Buenos Aires pentru identificarea amprentelor acestora, ulterior fiind trimise în Cuba. De asemenea, ofițerii armatei boliviene nu au declarat dacă rămășițele corpului lui Che Guevara a fost îngropate sau incinerat.

15046437 1246126168742098 136338632 n jpg jpeg

9.  Iconizat ironic

Graficul monocrom de contrast ridicat a devenit cea mai comercializată și obiectivizată imagine ce contribuie la consumul de cultură pe care acesta îl disprețuia. Imaginea originală a fost decupată din ziarul serviciului memorial, apoi printată pe obiecte vestimentare, postere sau chiar tatuaje.

10. Sfântul Ernesto

Che Guevara rămâne un erou național pentru Cuba, copiii începându-și ziua la școală spunând “Vom fii ca Che”. În Argentina numeroase școli poartă numele său, iar în 2008 s-a ridicat statuia acestuia făcută din bronz în orașul Rosario. Lucrătorii agricoli bolivieni se roagă Sfântului Ernesto pentru asistență.