10 celebrități care au murit sărace png

10 celebrități care au murit sărace

📁 Biografii
Autor: traducere Marcu Ionut

Istoria este plină de povești cu celebrități și artiști care și-au cheltuit întreaga avere pe un stil de viață foarte extravagant și au rămas cu nimic atunci când cariera s-a stins. Este de asemenea plină de oameni care au devenit celebri doar postum, obținând milioane dupa moarte, dar trăind întreaga viață în sărăcie și obscuritate. Iată o listă a 10 victime ale celebrității:

1. Sammy Davis Jr. (1925–1990)

Sammy Davis Jr. a fost un artist legendar. A fost un actor de film și de teatru genial, dansator de step și cântăreț care a spart bariera rasială în anii `50 și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai lumii, devenind membru al Rat Pack, alături de Frank Sinatra, printre alții. Cu toate acestea, deși a câștigat 50 de milioane de dolari în timpul vieții, în momentul morții cauzate de cancer, la 16 mai 1990, Davis era dator cu peste 15 milioane de dolari. Explicația se leagă de scăderea popularității sale în anii `60 și abuzul de substanțe interzise. Davis a trăit o viață foarte extravagantă. Cheltuia banii mai repede decât îi făcea, datoria acumulată crescând constant.

1  Sammy Davis Jr png png

2. Joe Louis (1914–1981)

CLIIMA20140108 0077 1 png

Joe Louis a deținut titlul suprem în box, la categoria grea, între 1937 și 1949, cea mai lungă perioadă din istorie. Louis a devenit astfel unul dintre cei mai apreciați boxeri din istoria SUA. Din păcate, succesul său sportiv nu i-a adus securitatea financiară. Deși a obținut aproximativ 4, 6 milioane de dolari, Joe Louis a primit efectiv doar 800.000 de dolari, bani pe care i-a dăruit familiei, prietenilor, i-a donat armatei SUA și i-a investit în afaceri proaste. Autoritățile americane au considerat taxabile veniturile obținute din activitățile caritabile organizate de boxer și au continuat să-l preseze după Al Doilea Razboi Mondial. Louis a devenit un simplu wrestler în Caesars Palace din Las Vegas. În ultimii ani de viata, a suferit o cădere fizică din cauza cocainei, a fost internat într-un spital psihiatric timp de cinci luni și a considerat că exista un complot împotriva sa. S-a stins din viață pe 12 aprilie 1981.

3. Judy Garland (1922–1969)

3  Judy Garland png png

Judy Garland a rămas celebră pentru rolul Dorothy Gale în clasicul Wizard of the Oz din 1939, dar viata ei personală a fost un lung șir de dezastre, atât din punct de vedere financiar, cât și emoțional. Considerată viitorul mare star, Judy nu avea genul de frumusețe căutat de Hollywood, lucru care i-a făcut pe producatori să-i modifice înfățișarea în majoritatea filmelor. Acest lucru a dus la o viață plină de insecuritate și depresie, dar și de abuz de droguri. În anii `40 era deja foarte greu să se lucreze cu ea, întârziiind mereu. Cu cât situatia ei financiară devenea din ce in ce mai dificilă, s-a reorientat tot mai mult spre aparițiile la televiziune. În același timp, viața ei personală se complică, despărțindu-se de doi soți și trecând prin câteva încercări de sinucidere. Garlan a murit pe 22 iunie 1969 din cauza unei supradoze, fiind extrem de datoare statului american.

4. Bela Lugosi (1882-1956)

4  Bela Lugosi png png

Bela Lugosi a trecut de la o fulminantă cariera în teatrul maghiar la a fi unul dintre cei mai buni actori de personaje negative de la Hollywood, apărând în capodopere precum cele din 1931:Dracula, Son of Frankensteinși White Zombie.Pentru o generație întreagă de cinefili, Lugosi era întruchiparea perfectă a filmelor horror din anii `20 și `30. Din păcate, producatorii s-au limitat în a-i oferi numai acest gen de roluri. De asemenea, accentul puternic s-a dovedit a fi un impediment în cariera lui Lugosi. A fost afectat și de consumul de droguri și de faptul că Universal a renunțat o perioada în a mai produce filme horror. Deja în anii `50, Bela Lugosi trăia în sărăcie, apărând în filmul Plan 9 from Outer Space, considerat unul dintre cele mai proaste din istorie. Actorul a murit la 73 de ani, pe 16 august 1956.

5. George Best (1946–2005)

5  George Best png png

Activitatea fotbalistică a lui George Best la Manchester United și în echipa națională a Irlandei de Nord l-a făcut o legendă a fotbalului britanic. O extremă înnăscută, a rămas cunoscut pentru abilitatea sa de a penetra defensiva adversă. Pe 15 mai 1971 a înscris unul dintre cele mai faimoase goluri ale carierei sale, împotriva Angliei. Atunci când portarul George Banks a vrut să degajeze mingea, Best l-a invins și a înscris. Cu toate acestea, Best suferea de alcoolism și de incapacitatea de a gestiona banii câștigați. Atunci când a fost întrebat ce a făcut cu cele 100 de milioane de lire câștigate din fotbal, Best a răspuns :Am cheltuit 90 pe femei, băutură și mașini rapide.Pe restul i-am împrăștiat.A fost diagnosticat cu probleme severe ale ficatului în 2000 și a murit cinci ani mai târziu la 59 de ani.

6. Friedrich Nietzsche (1844–1900)

6  Friedrich Nietzsche png png

Controversatul scriitor german, născut în 1844, rămas celebru pentru că a afirmat:Dumnezeu a murit!și pentru că a considerat că moralitatea convențională este irelevantă în lumea modernă. Și-a bazat filosofia sa alternativă pe dorința de a conduceși pe Übermensch, care nu are în vedere compasiunea față de cel inferior. Ironic, Nietzesche și-a găsit sfârșitul din cauza unei cedări nervoase datorate vederii imaginii unui cal biciuit pe stradă. Martorii au explicat că a fugit și și-a pus brațele în jurul animalului pentru a-l proteja. Înainte de moartea sa, pe 25 august 1900, a fost îngrijit de mama sa și de Elisabeth, sora sa.

7. Vincent van Gogh (1853–1890)

7  Van Gogh png png

Vincent van Gogh este considerat unul dintre cei mai mari pictori post-impresioniști din istorie. Deși a pictat numeroase capodopere artistice, a vândut un singur tablou în timpul vieții. Artistul a avut grave probleme financiare și a pictat mare parte din aceste capodopere într-un azil. O personalitate bipolară, van Gogh a suferit de depresie, halucinații și paranoia. Celebru este episodul din 1888 în care, după o ceartă cu Paul Gaugain, și-a tăiat urechea și a oferit-o unei prostituate. Pe 27 iulie 1890 a încercat să se sinucidă, împușcându-se în piept. A supraviețuit, dar a murit două zile mai târziu din cauza rănilor. Ciudat, nicio armă nu a fost găsită. Van Gogh a murit fără niciun ban, capodoperele sale oferindu-i faimă doar după moarte.

8. Oscar Wilde (1854–1900) 

8  Oscar Wilde png png

Oscar Wilde este unul dintre cei mai mari scriitori din secolul al XIX-lea. Ca poet și scriitor a rămas celebru pentru spiritul operelor sale. Cu toate acestea, în secret, a dus o viață dublă.

A fost implicat în numeroase relații cu tineri, printre care și bărbați prostituate și fiul Lordului Alfred Bousie Douglas. În 1985 intră în conflict cu Lordul Alfred Douglas, care îl acuză că practică sodomia, fiind arestat și condamnat la doi ani de muncă grea. Își ispăsește pedeapsa la Pentonville Prison, apoi la Wandsworth și la Reading Gaol. După eliberare, cade în depresie și începe declinul său literar. A murit pe 30 noiembrie 1900, într-o cameră de hotel din Paris, din cauza unei meningite celebrale.

9. Oskar Schindler (1908–1974)

9  Oskar Schindler png png

Oskar Schindler a inceput ca un simplu om de afaceri, care a intrat în Partidul Nazist în 1939. Împotrivindu-se persecuțiilor împotriva evreilor inocenti, Schindler se mută în Polonia pentru a angaja, și a salva de la moarte, muncitori evrei în fabricile sale. Spre deosebire de alți oameni de afaceri germani oprtuniști, a plătit sume însemnate drept mită pentru a putea salva evreii care lucrau pentru el, cheltuindu-și mare parte din avere pe mâncare și protectie pentru ei. Chiar dacă a fost un erou, afacerile sale de după încheierea războiului au fost un dezastru. A fost considerat un perosnaj negativ de opinia publică germană, care arunca de multe ori cu pietre în el pe stradă. Și-a trăit ultimii ani trăind datorită ajutorului organizațiilor caritabile evreiești. A murit în Hildesheim, Germania de Vest, în 1974.   

10. Edgar Allan Poe (1809–1849)

10  Edgar Allen Poe png png

Alături de H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori din genul horror. Povestirile sale sunt încă foarte citite și astăzi, și chiar sunt adaptate în episoade din The Simpsons. Detectivul său, C. Auguste Dupin, a apărut cu 50 de ani înaintea lui Sherlock Holmes, al lui Arthur Conan Doyle. Cu toate acestea, viața personală a lui Poe a fost o luptă constantă. Nu a reușit să obțină o slujbă la Southern Literary Messengerdin cauza personalității sale dificile și a problemelor cu alcoolul. Cu toate că opera Corbula fost o senzație, a primit doar câțiva dolari pentru publicare. A murit în 1849 in Baltimore. Cauza morții este învăluită în mister.

Sursa :http://www.paydayloan.co.uk/Fun-Stuff/famous-people-who-died-penniless.html