Calendar 8 iulie: 1497   Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa spre India jpeg

Calendar 8 iulie: 1497 - Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa spre India

📁 Calendar
Autor: Redacția

1392 - Prima menționare a prezenței monedelor emise de Țara Românească în cartierul Pera din Constantinopol.

1497 - Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa și deschizând astfel linia de navigație dintre Europa și Asia.

Călătoria lui Vasco da Gama către India este unul din momentele definitorii din istoria marilor descoperiri geografice. El a fost primul european care a pus bazele unei rute comerciale maritime către India. Într-o călătorie impresionantă, el a navigat de-a lungul coastelor africane, dincolo de Capul Bunei Speranțe și a reușit să distrugă monopolul negustorilor arabi și venețieni în comerțul cu condimente. 

Vasco da Gama a părăsit Lisabona la 8 iulie 1497. Bartolomeo Diaz a însoțit grupul până în Insulele Canare, iar apoi până în Insulele Capului Verde. Pentru următoarea etapă a călătoriei, Diaz i-a sfătuit să meargă pe o rută neobișnuită, pe direcția vest-sud vest, înspre largul Atlanticului, pentru a evita zona calmurilor din Golful Guineei.

Urmând această rută, portughezii au ajuns la circa 1000 de kilometri de coastele braziliene înainte ca vânturile sud-vestice să-i împingă înspre Sudul Africii. Pe 7 noiembrie, au ajuns în Portul Sf. Elena, la 200 de kilometri nord de Capul Bunei Speranțe. Trecuseră 13 săptămâni de când exploratorii văzuseră ultima oară uscatul, după ce parcurseseră o distanță de peste 7200 de kilometri de la Capul Verde.

Două zile mai târziu, flota lui da Gama a înconjurat Capul Bunei Speranțe și a oprit la Mossel Bay. Nava cu provizii a fost arsă, iar proviziile redistribuite celorlalte trei nave. În ziua de Crăciun, grupul a început călătoria spre nord, de-a lungul coastelor estice ale Africii de Sud. Navigând spre nord împotriva unui curent puternic, grupul lui da Gama a călătorit 2700 de kilometri de-a lungul coastei, iar pe 2 martie 1498 a ajuns în portul Mozambique, primul dintr-un șir de orașe-stat musulmane aflate la extrema sudică a zonei de influență musulmană din Africa de Est.

Exploratorii nu au fost primiți bine de Sultan;darurile lor, considerate fără valoare, au fost respinse. Asta se explică prin faptul că, în ciuda investițiilor masive în acea expediție, portughezii subestimaseră calitatea bunurilor de pe piețele din această lume:bumbac, fildeș, aur și perle. Grupul și-a continuat călătoria spre nord, ajungând la Mombassa, unde au fost primiți la fel. Doar liderul din Malindi a fost mai binevoitor față de grupul de europeni, iar în timpul șederii sale acolo, da Gama a recrutat un marinar foarte experimentat – se poate să fie vorba de faimosul marinar arab Ahmen Ibn Majid – care să le arate ruta către India.

Da Gama ajunge în India

Exploratorii au traversat Marea Arabiei în 27 zile, călătoria lor fiind ușurată de vânturile favorabile. Flota lui da Gama a ajuns la Calicut, pe coasta Malabar. Zona respectivă era centrul comerțului cu mirodenii și principala piață de desfacere pentru piperul din Kerala. Era, de asemenea, locul în care navele din Insulele Moluce veneau să facă negoț cu cuișoare cu negustorii arabi. Nou-veniții au stat la Calicut timp de trei luni și au fost inițial bine primiți de liderul hindus local.

Însă negustorii musulmani se bucurau de o anumită influență la Curte și nu erau dispuși să renunțe la controlul asupra comerțului cu mirodenii în fața vizitatorilor creștini. Și, încă o dată, bunurile pe care da Gama le oferea pentru negoț au fost considerate inadecvate. Relațiile dintre portughezi și localnici s-au deteriorat, iar oamenii lui da Gama au făcut mari eforturi pentru a reuși să adune bunurile necesare călătoriei înapoi spre casă.

1621 - S-a născut poetul francez Jean de La Fontaine, faimos pentru fabulele sale (d. 1695).

1831 - S-a născut farmacistul american John Pemberton, inventatorul Coca-Cola (d. 1888).

1838 - S-a născut inventatorul german Ferdinand von Zeppelin (d. 1917)

1839 - S-a născut omul de afaceri american John D. Rockefeller (d. 1937).

1851 - S-a născut arheologul britanic Arthur Evans, descoperitorul palatului minoic din Cnossos (d. 1941).

1868 - A apărut, la Iași, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare".

1873 - Poetul francez Paul Verlaine a încercat să-l ucidă pe amantul său, poetul Arthur Rimbaud, care s-a ales cu o rană gravă.

1889 - A fost publicată prima ediție a cotidianului american economic și financiar Wall Street Journal.

1901 - În Franța, viteza automobilelor a fost limitată la 10 km/h.

1967 - A murit actrița britanică Vivien Leigh (n. 1913)

1994 - Kim Jong-il a devenit conducătorul suprem al Coreei de Nord, la moartea tatălui său, Kim Il-sung.