Calendar 6 octombrie: 1973   Războiul de Yom Kippur: Egiptul și Siria au atacat prin surprindere Israelul jpeg

Calendar 6 octombrie: 1973 - Războiul de Yom Kippur: Egiptul și Siria au atacat prin surprindere Israelul

📁 Calendar
Autor: Redacția

1849 - 13 generali maghiari, lideri ai Revoluției maghiare din 1848, au fost executați de autoritățile austriece la Arad.

1887 - S-a născut arhitectul francez de origine elvețiană, Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut sub pseudonimul Le Corbusier (d. 1965).

1889 - În zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, s-a deschis clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.


Paris 1914 Moulin Rouge jpg jpeg

1902 - S-a născut filosoful și eseistul Petre Țuțea (d. 1991).

1908 - Austria a anexat Bosnia și Herzegovina.

1973 - Războiul de Yom Kippur: Egiptul și Siria au atacat prin surprindere Israelul

În speranţa că vor recâştiga teritoriile pierdute în faţa Israelului în urma războiului israeliano-arab de 6 zile din 1967, forţele egiptene şi siriene au coordonat un atac împotriva Israelului chiar de sărbătoarea evreiască Yom Kippur, o sărbătoare a ispăşirii şi postului, culminând chiar în luna când se desfăşura şi Ramadanul la musulmani Trupele egiptene au atacat pe neaşteptate forţele defensive israeliene, înaintând în peninsula Sinai, în timp ce Siria lupta să ocupe înălţimile Golan. Preşedintele Egiptului, Anwar Sadat, a intenţionat să redeschidă CanaluL Suez. Nici Siria şi nici Egiptul nu plănuiau prin acest atac surpriză să distrugă Israelul. Dar liderii Israelului au ripostat imediat pentru a-şi apăra teritorile dobândite. De partea Egiptului şi Siriei li s-au alăturat şi Irakul, Iordanul, Arabia Saudită, Algeria, Cuba, Maroc şi Libia, contribuind cu suport şi forţe expediţionare.

În primăvara 1973, spionii israelieni raportau deja semnale clare privind intenţiile de război ale Egiptului. Chiar şi aşa, şeful serviciilor de informaţii, Eli Zeira, era încă încrezător că şansele de atac erau minime.

În săptămâna de dinainte de sărbătoarea evreiască Yom Kippur, armatele egiptene se antrenau. Spionii israelieni detectau mişcări de trupe în jurul canalului. Între timp, erau detectate mişcări de trupe siriene la graniţe. Israelul a trimis întăriri spre Înălţimile Golan.

Pe 5 octombrie, directorul Mossad, Zvi Zamir, a primit un telefon de la un ofiţer Mossad de la Londra. A primit o scrisoare ce conţinea codul “tsnon”, care înseamnă declanşarea imediată a războiului. Zamir a zburat imediat la Londra pentru întâlnire.

Pentru Israel, un atac iminent din partea Egiptului şi a Siriei, nu era încă o certitudine. Totuşi, Israelul se baza pe strategia de atac preventiv. În dimineaţă zilei de 6 octombrie, premierul Israelului, Golda Meir, şeful de stat major general, David Elazar, şi ministrul apărării, Moshe Dayan, s-au întâlnit pentru a discuta despre un atac preventiv asupra aerodromurilor siriene. Dar Golda Meir a replicat clar că dacă Israelul atacă primul, nu va mai primi ajutor de la nimeni. Însuşi preşedintele SUA, Richard Nixon, şi secretarul de stat, Kissinger, au atenţionat-o să nu devină responsabilă pentru declanşarea unui conflict. Multe state, dependente de OPEC şi de teama unui embargou arab asupra petrolului, au şi încetat să mai furnizeze arme Israelului. Israelul nu mai depindea decât de SUA. S-a decis astfel să nu se efectueze niciun atac preventiv, dar în schimb, s-a propus mobilizarea forţelor aeriene şi a patru divizii blindate, ce numărau 120 000 militari.

1979 - Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul pontif care vizitează Casa Albă.

1981 - Președinte al Egiptului Anwar al-Sadat a fost asasinat la Cairo de un grup de fanatici,  în timpul unei parade militare.

1991 - Actrița americană Elizabeth Taylor s-a căsătorit la ferma lui Michael Jackson, Neverland, cu muncitorul în construcții Larry Fortensky pe care l-a cunoscut într-un centru de reabilitare pentru consumul de alcool. Acesta a fost cel de-al șaptelea soț al actriței de care se va separa cinci ani mai târziu.

1999 - A murit cântăreața de fado Amália Rodrigues (n. 1920).

2003 - A murit Elisabeta Rizea, un simbol al rezistenţei anticomuniste din România (n. 1912)