Moulin Rouge, marea atracție a Parisului fin de siècle jpeg

Moulin Rouge, marea atracție a Parisului fin de siècle

Joie de vivre, sau bucuria de a trăi, a caracterizat cel mai bine Belle Epoque, o perioadă unică în istoria Franței. A fost un lung moment de respiro între războiul franco-prusac din 1871 și Primul Război Mondial:o perioadă de dezvoltare și de tranziție, în care cultura a înflorit într-o manieră spectaculoasă. În această atmosferă care favoriza creativitatea artistică au apărut numeroase localuri pentru distracția publicului larg, s-a deschis la Paris Moulin Rouge.

Clubul original (care a ars în 1915) a fost fondat în anul 1889 de Charles Zidler și Joseph Oller, proprietarii altui cabaret parizian cunoscut, Olympia. Aflat în inima cartierului Montmartre, casa tuturor artiștilor, Moulin Rouge a avut un succes răsunător și a devenit rapid un simbol al Parisului. 

Cabaretul a fost inaugurat în octombrie 1889 și și-a creat rapid un renume datorită petrecerilor organizate. Pe ritmul muzicii, oamenii puteau consuma șampanie și puteau dansa pe un ring de dans amenajat în apropierea scenei, ceea ce le permitea să urmărească în același timp și spectacolele. 

003 henri de toulouse lautrec theredlist jpg jpeg

Într-o altă epocă, poate că Moulin Rouge nu ar fi atins un asemenea succes. Însă Belle Epoque a fost o perioadă a optimismului general și a exuberanței, factori care au favorizat apetitul popular pentru cultură. Iar Montmartre, cartierul boem în care se adunau toți artișii parizieni și europeni, era locul perfect pentru un astfel de loc, care să celebreze arta spectacolului.

GALERIE FOTO

henri de toulouse lautrec 049 1 jpg jpeg

În plus, cei doi manageri – Zidler și Oller – au știut ce să ofere publicului:au vrut să atragă oameni din înalta societate și să le ofere o experiență lipsită de constrângeri, într-un cartier la modă. Însă Moulin Rouge a fost deschis pentru toată lumea:veneai aici oameni din toate categoriile sociale – muncitori, artiști, clasa mijlocie, oameni bogați, aristocrați, dar și foarte mulți străini.

Cancanul 

Unul dintre elementele care au asigurat succesul cabaretului a fost cancanul. Inspirat de quadrille, cancanul era un dans vesel, foarte ritmat și aproape indecent, căci tinerele dansatoare își ridicau fustele, spre entuziasmul publicului masculin. 

Ingredientele succesului pentru Moulin Rouge:

-O arhitectură revoluționară care permitea schimbarea rapidă a decorului și interacțiunea dintre spectatori

-Introducerea unor seri speciale, la care se servea șampanie, iar oamenii veneau să danseze și să urmească diverse spectacole

-Spectacolele de cancan, un dans inovator în acea vreme

-Spectacolele unor dansatoare faimoase precum la Goulue, Avril, la Môme Fromage, Grille d'Egout sau Nini Pattes en l'Air, care atrăgeau un public numeros

-Faptul că Moulin Rouge atrăgea foarte mulți artiști, între care Toulouse-Lautrec a fost poate cel mai legat de cabaret. Posterele și picturile sale, expuse aici, au asigurat faima internațională a locului.