Autor 10001 vizualizări


987 - Hugo Capet a fost încoronat rege al Franței. E a întemeiat dinastia capețiană, care a condus Franța până în 1328. Dinastia va fi succedată de două ramuri ale sale: Valois și Bourbon care au domnit până la Revoluția franceză din 1792.

1642 - A murit Maria de Medici, regină a Franței, a doua soție a lui Henric al IV-lea (n. 1573). 

1849 - Trupele franceze și spaniole au cucerit Roma și au restabilit Statele Papale. Republica Romană a fost abolită cu forța.

1863 - Bătălia de la Gettysburg s-a încheiat cu victoria Uniunii, moment considerat punctul de cotitură al Războiului de Secesiune American

1866 - Bătălia de la Königgrätz a pus capăt Războiului austro-prusac. Prin victoria în acest conflict, Prusia s-a impus ca lider al națiunii germane din Imperiul austriac.

1883 - S-a născut scriitorul evreu de limbă germană Franz Kafka (d. 1924).

1886 - Karl Benz a dezvăluit oficial „Benz Patent Motorwagen”, primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

1935 - A murit inginerul și omul de afaceri francez André Citroën, fondatorul companiei Citroën (n. 1878).

1940 - Atacul de la Mers-el-Kébir: Flota franceză ancorată lângă coasta Algeriei a fost atacată de un grup naval britanic. 

Decizia controversată a fost luată de către Winston Churchill pentru a evita ca flota aliată franceză, a patra cea mai mare din lume, să pice în mâinile inamicului german. În același timp, premierul britanic a dorit să transmită un mesaj lumii întregi, dar mai ales Americii:că Marea Britanie este dispusă să facă orice în acest război, că nu va ceda în fața lui Hitler și că, la nevoie, va lupta și singură. Atacul de la Mers-el-Kebir a deteriorat relațiile dintre Marea Britanie și Franța lui Pétain, dar și dintre Churchill și generalul de Gaulle, și încă reprezintă un punct sensibil în istoria relației dintre cele două state, căci a dus la moartea la 1300 de marinari francezi.

1944 - Orașul Minsk a fost eliberat de sub controlul nazist de trupele sovietice, în timpul Operațiunii Bagration.

1971 - A murit cântărețul american Jim Morrison, solistul trupei The Doors (n. 1943).