Calendar 3 iulie: 1940   Atacul de la Mers el Kébir  Flota franceză ancorată lângă coasta Algeriei a fost atacată de britanici  jpeg

Calendar 3 iulie: 1940 - Atacul de la Mers-el-Kébir. Flota franceză ancorată lângă coasta Algeriei a fost atacată de britanici

📁 Calendar
Autor: Redacția

987 - Hugo Capet a fost încoronat rege al Franței. E a întemeiat dinastia capețiană, care a condus Franța până în 1328. Dinastia va fi succedată de două ramuri ale sale: Valois și Bourbon care au domnit până la Revoluția franceză din 1792.

1642 - A murit Maria de Medici, regină a Franței, a doua soție a lui Henric al IV-lea (n. 1573). 

1849 - Trupele franceze și spaniole au cucerit Roma și au restabilit Statele Papale. Republica Romană a fost abolită cu forța.

1863 - Bătălia de la Gettysburg s-a încheiat cu victoria Uniunii, moment considerat punctul de cotitură al Războiului de Secesiune American

1866 - Bătălia de la Königgrätz a pus capăt Războiului austro-prusac. Prin victoria în acest conflict, Prusia s-a impus ca lider al națiunii germane din Imperiul austriac.

1883 - S-a născut scriitorul evreu de limbă germană Franz Kafka (d. 1924).

1886 - Karl Benz a dezvăluit oficial „Benz Patent Motorwagen”, primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

1935 - A murit inginerul și omul de afaceri francez André Citroën, fondatorul companiei Citroën (n. 1878).

1940 - Atacul de la Mers-el-Kébir: Flota franceză ancorată lângă coasta Algeriei a fost atacată de un grup naval britanic. 

Decizia controversată a fost luată de către Winston Churchill pentru a evita ca flota aliată franceză, a patra cea mai mare din lume, să pice în mâinile inamicului german. În același timp, premierul britanic a dorit să transmită un mesaj lumii întregi, dar mai ales Americii:că Marea Britanie este dispusă să facă orice în acest război, că nu va ceda în fața lui Hitler și că, la nevoie, va lupta și singură. Atacul de la Mers-el-Kebir a deteriorat relațiile dintre Marea Britanie și Franța lui Pétain, dar și dintre Churchill și generalul de Gaulle, și încă reprezintă un punct sensibil în istoria relației dintre cele două state, căci a dus la moartea la 1300 de marinari francezi.

După ce, în mai-iunie 1940, Franța, principalul aliat al englezilor, se prăbușește rapid în fața ofensivei germane, Marea Britanie a ajuns să lupte singură împotriva lui Hitler. Mai mult, după intrarea Italiei în război, balanța de putere din Mediterană se schimbă, britanicii riscând să piardă controlul naval al regiunii. Împreună cu flota franceză, Marea Britanie nu ar fi avut probleme; însă aflată singură în fața flotelor Axei, situația devenea defavorabilă. În aceste condiții, reținând și că flota franceză era a patra cea mai mare flotă mondială, englezii s-au trezit în fața unei probleme ce trebuia rezolvată rapid:cum să prevină ca flota franceză să ajungă sub controlul german?

Prima confruntare navală franco-britanică în 125 de ani

Lupta nu a fost egală:francezii nu erau pregătiți pentru un atac, iar forța britanică era superioară. Primele salve au lovit nava Bretange, care explodează și se scufundă (977 de morți). navele Provence, Dunkerqueși Mogadorau fost grav avariate. Nava Strasbourg, portavionul și 5 distrugătoare au încercat să evite minele și să părăsească portul, dar au fost interceptate și atacate, reușind însă să ajungă, în ziua următoare, în portul Toulon.

În atacul din 3 iulie, francezii au pierdut 1297 de oameni, britanicii doar doi (aviatori). Pentru englezi, operațiunea a fost un succes:deși nava Strasbourg și cinci distrugătoare nu au putut fi scufundate, restul flotei franceze a fost neutralizată.

Operațiunea Catapulta a fost un succes pentru britanici nu doar din punct de vedere militar, ci și diplomatic, ca dovadă a hotărârii britanice de a continua lupta și a forței sale, în condițiile în care cele mai multe guverne străine, inclusiv cel american, preconizau că britanicii vor ceda în curând în fața lui Hitler. Acest mesaj era direcționat cu precădere către Washington, care începând din vara lui 1940 va acorda sprijin oficial Marii Britanii (acordul Lend-Lease).

În toamna lui 1942, Amiralul Darlan a demonstrat că nu-i făcuse acea promisiune lui Churchill în van: când germanii au încercat să captureze flota franceză staționată la Toulon, Amiralul a ordonat fără ezitare sabordarea navelor. Câteva zile mai târziu, Darlan i-a trimis un mesaj lui Churchill, scriindu-i „Domnule Prim Ministru, mi-ați spus « Sper că nu veți ceda niciodată flota», iar eu v-am răspuns «Nici nu se pune problema să fac asta». Se pare că ați avut încredere în cuvântul meu. Distrugerea flotei de la Toulon tocmai a arătat că am avut dreptate.”

Darlan avea dreptate, dar trebuie să punem lucrurile în context:situația din iulie 1940 era cu totul alta decât cea din noiembrie 1942. Deja, în acel an, britanicii câștigaseră victorii importante în Nordul Africii, americanii intraseră în război, iar situația de la Stalingrad tocmai se întorsese în favoarea sovieticilor. În schimb, în vara lui 1940, francezii tocmai fuseseră înfrânți într-o campanie spectaculos de rapidă și toată lumea se aștepta ca Marea Britanie să ajungă și ea la un armistițiu cu Hitler. Prin urmare, decizia lui Darlan din noiembrie 1942 a fost, pe de o parte, și o respectare a promisiunii, dar și o acțiune prin care guvernul de la Vichy accepta că Aliații vor câștiga războiul.

1944 - Orașul Minsk a fost eliberat de sub controlul nazist de trupele sovietice, în timpul Operațiunii Bagration.

1971 - A murit cântărețul american Jim Morrison, solistul trupei The Doors (n. 1943).