Calendar 28 august: 1916   Germania a declarat război României: Primul bombardament aerian asupra Bucureștiului jpeg

Calendar 28 august: 1916 - Germania a declarat război României: Primul bombardament aerian asupra Bucureștiului

📁 Calendar
Autor: Redacția

476 - Căpetenia germanică Odoacru l-a învins pe generalul roman Orestes, impunând dominația goților în Italia.

489 - Bătălia de la Isonzo: Odoacru a fost învins de Theodoric cel Mare, regele ostrogoților.

1619 - Ferdinand al II-lea de Habsburg a fost ales împărat al Sfântului Imperiu Roman.

1749 - S-a născut scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe (d. 1832).

1862 - Războiul Civil American: A început a doua bătălie de pe Bull Run terminată după două zile cu victoria Confederației.

1879 - Cetshwayo kaMpande, ultimul rege suveran al Zulu, a fost capturat de britanici.

1883 - Poezia „Pe lângă plopii fără soț”, de Mihai Eminescu, a fost publicată pentru prima dată, în revista „Familia” (XIX, nr. 35).

1916 - Germania a declarat război României: Primul bombardament aerian asupra Bucureștiului.

Întrarea României în Război împotriva Austro-Ungariei (27 august 1916) nu a fost o surpriză pentru Viena, însă Germania a rămas stupefiată de gestul Bucureștiului. Împăratul Wilhelm al II-lea, în ciuda unor semnale primite, nu credea că regele Ferdinand, membru al familiei sale, va conduce România într-un război împotriva alianței din care făcea parte și Germania.

Pe front, cel care îl înștiințase pe Kaiser, generalul Erich von Falkenhayn, aflat la cartierul general de la Pless, lângă Teschen, era nervos și uimit nu neapărat de declarația de război, dar de momentul intrării României în război. Pentru lipsa sa de prevedere în cazul României și manevrarea greșită a informațiilor venite de aici, Falkenhayn a fost demis din funcția de șef al Marelui Stat Major al armatei germane de către împăratul Wilhelm al II-lea și înlocuit de tandemul Paul von Hindenburg – Erich Ludendorff.

Germania a declarat război României la 28 august. În același timp, Hauptmann Geissert (comandantul zepelinului LZ 101, staționat la Jambol, Bulgaria) a primit ordinul de bombardare a Bucureștiului. În seara zilei de 28 august, zeppelinul german Z-101 a plutit încet pe cerul Bucureștiului și a lansat câteva bombe, fără a face însă mari pagube.

1916 - Italia a declarat război Germaniei.

1924 - A început Revolta din August, o insurecție nereușită împotriva dominației sovietice din Republica Sovietică Socialistă Georgiană.

1939 - S-a născut scriitoarea Rodica Ojog-Brașoveanu (d. 2002).

1963 - Martin Luther King, Jr. a ținut faimosul discurs „I Have a Dream” („Am un vis”) pe treptele Monumentului Lincoln din Washington.


1996 Prințul Charles și prințesa Diana au divorțat.