Calendar 20 aprilie: 1839   S a născut Carol I, primul rege al României jpeg

Calendar 20 aprilie: 1839 - S-a născut Carol I, primul rege al României

📁 Calendar
Autor: Redacția

1653 - Oliver Cromwell a dizolvat „Parlamentul cel Lung”, convocat de regele Carol I Stuart al Angliei în urmă cu 13 ani.

1808 - S-a născut împăratul Napoleon al III-lea al Franței (d. 1873).

1809 - Bătălia de la Abensberg: Napoleon Bonaparte a învins trupele Imperiului Austriac.

1839 - S-a născut Carol I, primul rege al României (d. 1914).

Mult respectat în ultimele decenii de viaţă, venerat la moarte, ocultat cu obstinenţă în perioada comunistă şi redescoperit cu fervoare după 1990, Regele Carol I-ul reprezintă unul dintre capitolele cele mai fascinante din istoria statului român. 

Tânărul Karl-Anton de Hohenzollern-Sigmaringen nu a fost prima, ci cea de-a doua alegere a românilor ca domn străin. După detronarea lui Al. I. Cuza din 11 februarie 1866, prima opţiune a elitei româneşti (la începutul primăverii acelui an) a fost – la sugestia Împăratului Franţei Napoleon al III-lea – contele Phillipe de Flandra. Acesta iniţial a părut a accepta onorabila ofertă – dar, sfătuit de familia sa, a declinat-o apoi repede. Motivul? Unul ce ţinea de orgoliul blazonului: contele ar fi fost primul vlăstar al arborelui genealogic al familiei sale care ar fi devenit (ca domn al României) supus al sultanului Otoman – pentru că România anului 1866 nu era un stat independent. Carol de Hohenzollern-Sigmaringen nu a avut această reţinere.

Carol I era un om distant, rece, mândru, protocolar, fiind preocupat în permanență să asigure prestigiul și măreția dinastiei sale. Nu a avut prieteni, nici favoriți, nici amante. Regina Elisabeta mărturisea că soțul său „și în somn poartă coroana pe cap”. Era meticulos și exact în tot ce făcea, căutând să impună colaboratorilor săi același stil. Punctualitatea lui era proverbială, ca și cadoul pe care-l făcea multor români: ceasul.

Carol I era mic de statură, dar umbla țanțoș, mereu cu fruntea sus, avea un mers viu de militar. De aceea părea înalt și dominator. Vorbea tare, de parcă întotdeauna dădea ordine. Pe de altă parte, Ferdinand, deși era mai înalt, părea gârbovit, avea un mers legănat („de rață”) și parcă mereu căuta ceva pe jos. Avea o voce caldă, o frază lungă, bine construită și un vocabular bogat.

Viața de familie a lui Carol a fost lineară, calculată, fără evenimente imprevizibile. Soția sa, Elisabeta, nu-i crea probleme deosebite; ea se ocupa de literatură, muzică, teatru. Cei doi au avut un singur copil: o fetiță, care a murit la vârsta de 4 ani. În existența lui Carol, femeile nu au jucat aproape nici un rol. Se interesa totuși, discret, de aventurile amoroase ale soțiilor de politicieni și tăia cu plăcere de pe lista invitatelor la balul de la Palat pe cele numite de el „stricate”.

1889 - S-a născut dictatorul nazist Adolf Hitler (d. 1945).

1912 - A murit scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul romanului „Dracula” (n. 1847).

1938 - Partidul legionar „Totul pentru Țară” a fost dizolvat.

1972 - La patru zile după lansare, Apollo 16 a aselenizat pe Lună. Astronauții au petrecut 2 zile și 23 de ore pe suprafața lunară, timp în care au desfășurat trei activități extravehiculare, în total 20 de ore și 14 minute.


apolo 16 jpg jpeg

1992 - Pe stadionul Wembley din Londra a fost organizat un mare concert în memoria lui Freddie Mercury.


2008 - A murit ziarista Monica Lovinescu, fiică a criticului Eugen Lovinescu (n. 1923).